Paella Valencia

ZOZNAM SUROVÍN

  • 300 g králičieho mäsa
  • 700 g kuracích stehien
  • 100 g fazule
  • 200 g fazuľových strukov
  • 300 g ryže
  • 1 paradajka
  • šafrán (voliteľne)
  • 1 ČL mletej sladkej červenej papriky
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • 1 citrón (voliteľne)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • olivový olej

POSTUP PRÍPRAVY

Na panvici na oleji orestujeme do zlatova kuracie a králičie mäso. Paradajku nastrúhame na strúhadle tak, aby sme nemali šupku a rozmixujeme ju. Paradajkové pyré pridáme k mäsu a spolu dusíme. Pridáme zelené fazuľové struky, najemno nakrájaný cesnak a asi 2 minúty restujeme. Pridáme papriku a rýchlo miešame aby sa nepripálila. Zalejeme vodou až po okraj paellere (panvice na paellu), osolíme a necháme dusiť dokiaľ sa nevyvarí takmer polovica vody. Vyberieme mäso, vsypeme sterilizovanú fazuľu a krížom cez panvicu nasypeme ryžu, pridáme šafrán rozpustený v lyžici vody, a ryžu varechou rozťaháme na všetky strany spôsobom zik-zak. Vložíme na vrch mäso a od tejto chvíle “žije” paella vlastným životom – nemieša sa a nehýbe sa s ňou. Necháme variť asi 20 minút (ryža má byť all dente). Ak ešte ryža potrebuje čas, trocha ju môžeme podliať vývarom, alebo vodou. Potom čakáme na čuchový signál, že sa začne paella pripaľovať a vtedy ju stiahneme z plameňa pridáme rozmarín a prikryjeme na 10 minút papierovým obrúskom.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Paella je typické španielske jedlo z ryže, podobné rizotu, alebo pilafu. Pochádza zo španielskeho mesta Valencia. Ľudia, ktorí v Španielsku nežijú, paellu obvykle vnímajú ako národné jedlo Španielska, ale väčšina Španielov ju skôr pokladá za regionálny pokrm, vyskytujúci sa v oblasti Valencie.

V originál recepte sa hotová paella pokvapká aj citrónom, ale nemusí sa. Paella sa je rovno z paellery, a keďže správne má byť prihorená, musíte si svoju porciu vybojovať drevenou vareškou, alebo sklenenou lyžicou. Prihorený spodok sa označuje ako “soccarat” a čím viac ho tam je tým je paella lepšia!

Hodnotenie autora 0