Ostro-kyslá

ZOZNAM SUROVÍN

  • 2.0 l vody
  • 1 slepačí bujón
  • 1 hubový bujón
  • 20 g šampiňónov
  • 40 g mrkvy
  • 60 g tofu
  • 100 g kuracieho mäsa
  • 1 PL rybacej omáčky
  • 2 PL ustricovej omáčky
  • 3 PL sójovej omáčky
  • 6 PL ryžového octu
  • 3 PL chillie pasty
  • zväzok čerstvej pažítky
  • 100 ml vody
  • 3 PL kukuričného škrobu
  • 1 vajce

POSTUP PRÍPRAVY

Najprv všetky suroviny nadrobno nakrájame – šampióny, mrkvu, tofu i mäso, alebo nasekáme v chopperi. V miske zmiešame rybaciu, ustricovú, sójovú omáčku a ocot. Ak nemáme mäso pripravené postupujeme alternatívne (pozri na konci receptu).
Do menšieho hrnca dáme studenú vodu a začneme ju ohrievať. Ešte do studenej vody vhodíme obidva bujóny, rozmiešame ich a privedieme k varu. Do vriacej vody vhodíme nasekanú mrkvu, šampiňóny, tofu, vlejeme zmes omáčok a octu a varíme asi 10 minút. Pridáme mäso, chillie pastu, najemno nasekanú pažítku a varíme ešte 5 minút.
V poslednom kroku rozmiešame škrob v malom množstve vody a vlejeme ho pomaly do vriacej polievky. Po zahustení, keď má polievka jemne gélovú konzistenciu ju odstavíme a vlejeme do nej rozhabarkované vajíčko, ktoré vidličkou rozbijeme – už nevaríme !


Ak nemáme vopred pripravené mäso upravíme recept tak, že do 2.0 l studenej vody vložíme jedno celé kuracie stehno aj s kosťou a kožou, vhodíme hubový bujón a privedieme k varu. Znížime teplotu tak, aby sa stehno varilo pomaly. Varíme asi 60-80 minút, potom mäso vyberieme, necháme vychladnúť aby sa dalo obrať a najemno nakrájať. Medzitým pokračujeme v príprave polievky spôsobom uvedeným vyššie. Výsledok bude rovnaký, ale doba prípravy sa predĺži minimálne o 50 minút.

TIPY, TRIKY A RADY

Podávame v malých miskách s keramickou lyžičkou. V prípade, že sa nám zdá polievka málo pikantná môžeme ju dochutiť chillie pastou.

Na prípravu tejto polievky si vopred nachystáme a zamrazíme balíček s hlavnými surovinami – najemno nakrájané hríby, mrkva, tofu a uvarené najemno nakrájané mäso. Šetrí to neskutočne čas.

Ak sa rozhodneme pre väčšie množstvo aj na mrazenie nezahusťujeme polievku pred mrazením škrobom, zahustíme ju až pred podávaním.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Túto polievku nájdete zrejme v každom Fastfoode v obchodných centrách, ale aj ázijských bistrách po celom Slovensku. Známa čínska pochúťka pripravovaná zvyčajne Vietnamcami chutí väčšine konzumentov ázijských jedál.


Posledná aktualizácia receptúry: 12.02.2024


Hodnotenie autora 4.5