Ostro-kyslá
ZOZNAM SUROVÍN
- 2.0 l vody
- 1 slepačí bujón
- 1 hubový bujón
- 20 g šampiňónov
- 40 g mrkvy
- 60 g tofu
- 100 g kuracieho mäsa
- 1 PL rybacej omáčky
- 2 PL ustricovej omáčky
- 3 PL sójovej omáčky
- 6 PL ryžového octu
- 3 PL chillie pasty
- zväzok čerstvej pažítky
- 100 ml vody
- 3 PL kukuričného škrobu
- 1 vajce
POSTUP PRÍPRAVY
Najprv všetky suroviny nadrobno nakrájame – šampióny, mrkvu, tofu i mäso, alebo nasekáme v chopperi. V miske zmiešame rybaciu, ustricovú, sójovú omáčku a ocot. Ak nemáme mäso pripravené postupujeme alternatívne (pozri na konci receptu).
Do menšieho hrnca dáme studenú vodu a začneme ju ohrievať. Ešte do studenej vody vhodíme obidva bujóny, rozmiešame ich a privedieme k varu. Do vriacej vody vhodíme nasekanú mrkvu, šampiňóny, tofu, vlejeme zmes omáčok a octu a varíme asi 10 minút. Pridáme mäso, chillie pastu, najemno nasekanú pažítku a varíme ešte 5 minút.
V poslednom kroku rozmiešame škrob v malom množstve vody a vlejeme ho pomaly do vriacej polievky. Po zahustení, keď má polievka jemne gélovú konzistenciu ju odstavíme a vlejeme do nej rozhabarkované vajíčko, ktoré vidličkou rozbijeme – už nevaríme !
Ak nemáme vopred pripravené mäso upravíme recept tak, že do 2.0 l studenej vody vložíme jedno celé kuracie stehno aj s kosťou a kožou, vhodíme hubový bujón a privedieme k varu. Znížime teplotu tak, aby sa stehno varilo pomaly. Varíme asi 60-80 minút, potom mäso vyberieme, necháme vychladnúť aby sa dalo obrať a najemno nakrájať. Medzitým pokračujeme v príprave polievky spôsobom uvedeným vyššie. Výsledok bude rovnaký, ale doba prípravy sa predĺži minimálne o 50 minút.
TIPY, TRIKY A RADY
Podávame v malých miskách s keramickou lyžičkou. V prípade, že sa nám zdá polievka málo pikantná môžeme ju dochutiť chillie pastou.
Na prípravu tejto polievky si vopred nachystáme a zamrazíme balíček s hlavnými surovinami – najemno nakrájané hríby, mrkva, tofu a uvarené najemno nakrájané mäso. Šetrí to neskutočne čas.
Ak sa rozhodneme pre väčšie množstvo aj na mrazenie nezahusťujeme polievku pred mrazením škrobom, zahustíme ju až pred podávaním.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Túto polievku nájdete zrejme v každom Fastfoode v obchodných centrách, ale aj ázijských bistrách po celom Slovensku. Známa čínska pochúťka pripravovaná zvyčajne Vietnamcami chutí väčšine konzumentov ázijských jedál.
Posledná aktualizácia receptúry: 12.02.2024