Orešanské pliecko

ZOZNAM SUROVÍN

  • 100 g bravčovej masti
  • 1.0 kg bravčového pliecka
  • 2 cibule
  • 50 ml bieleho vína
  • 100 ml paradajkového pretlaku
  • 1x TAD drevenej rasce
  • čerstvý tymián
  • 4 ks vavrinca (bobkový list)
  • celé čierne korenie
  • 3 nakladané uhorky
  • 1 mrkva
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 2 PL hladkej múky T-530
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 50 g masla
  • soľ

POSTUP PRÍPRAVY

Na masti v tlakovom hrnci necháme zatiahnuť pliecko (orestujeme ho zo všetkých strán) a vyberieme ho von. Do hrnca dáme cibuľu nakrájanú na mesiačiky a orestujeme ju (8 minút). Prilejeme víno a alkohol necháme odpariť (1 minúta). Vlejeme paradajkový pretlak, prisypeme mletú rascu a pridáme stonku čerstvého tymianu. Vložíme naspäť mäso, zalejeme vývarom aby bolo mäso ponorené, pridáme bobkový list, celé čierne korenie, zavrieme a od natlakovania dusíme 30 minút. Necháme dôjsť 10 minút a hrniec otvoríme.
Kým sa nám mäso dusí nachystáme si zelený hrášok (mrazený), nakrájame kyslú uhorku na drobné kocky a mrkvu na kocky, alebo jemné kolečka podľa toho aká je hrubá. Mäso vyberieme z hrnca a zabalíme do alobalu. Vyberieme tymián, bobkový list a omáčku rozmixujeme. Privedieme ju opäť k varu, pridáme najprv mrkvu po 5 minútach potom aj hrášok s uhorkou. Po uvarení mrkvy pridáme smotanu s rozhabarkovanou múkou a povaríme asi 5 minút. Po odstavení pridáme citrónovú šťavu a na zjemnenie maslo.

TIPY, TRIKY A RADY

Mäso nakrájame na plátky, pridáme prílohu a prelejeme omáčkou. Podávame s cestovinou, alebo knedľou.

Hodnotenie autora 0