Nutella
ZOZNAM SUROVÍN
- 3 šálky lieskových orechov
- 1 šálka práškového cukru
- 1/4 šálky kakaového prášku
- štipka soli
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 2 PL rastlinného oleja
POSTUP PRÍPRAVY
Lieskové orechy prelejeme vriacou vodou a blanšírujeme ich asi 2 minúty. Pomocou utierky z nich po vybratí stiahneme šupku. Predhrejeme elektrickú rúru (horný a dolný ohrev) na 180°C. Na plech vystlaný papierom na pečenie rozložíme orechy a pečieme ich 10 minút, kým nebudú jemne zlatisté.
Vychladnuté orechy dáme do mixéra, pridáme olej a mixujeme na nižšej rýchlosti do požadovanej konzistencie. Stierkou čistíme boky mixéra dokiaľ nevznikne hladké orechové maslo/pasta. Pridáme ostatné suroviny a pokračujeme v mixovaní až do vytvorenia krému.
TIPY, TRIKY A RADY
Uskladníme v chladničke – krém ešte zhustne.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Nutella je obchodná značka čokoládovej nátierky z lieskových orieškov, ktorú vyrába talianska spoločnosť Ferrero. Recept vznikol v roku 1940 upravením receptúry skôr vyrábanej nátierky.