Úprava mlieka
V receptoch na výrobu syrov a mliečnych výrobkov sa používa rôzne tepelne upravované i neupravované mlieko. V ostatných receptoch si vystačíme s mliekom pasterizovaným z obchodného reťazca alebo od miestneho predajcu.
V receptoch na prípravu syrov a mliečnych výrobkov je vždy uvedené aké mlieko použiť, a tu nájdete spôsob ako ho v domácich podmienkach upraviť.
Základom je vždy maximálna sterilita nádob i vybavenia s ktorým budeme pracovať !
Termizácia mlieka
Zahriatie mlieka na teplotu 60°C
Udržanie teploty po dobu 20 sekúnd
Pasterizácia mlieka dlhodobá
Zahriatie mlieka na teplotu 63°C
Udržanie teploty po dobu 30 minút
Pasterizácia mlieka šetrná
Zahriatie mlieka na teplotu 72°C
Udržanie teploty po dobu 30 sekúnd
Posledná aktualizácia receptúry: 07.03.2024