Úprava mlieka

Úprava mlieka

V receptoch na výrobu syrov a mliečnych výrobkov sa používa rôzne tepelne upravované i neupravované mlieko. V ostatných receptoch si vystačíme s mliekom pasterizovaným z obchodného reťazca alebo od miestneho predajcu.

V receptoch na prípravu syrov a mliečnych výrobkov je vždy uvedené aké mlieko použiť, a tu nájdete spôsob ako ho v domácich podmienkach upraviť.

Základom je vždy maximálna sterilita nádob i vybavenia s ktorým budeme pracovať !


Termizácia mlieka
Zahriatie mlieka na teplotu 60°C
Udržanie teploty po dobu 20 sekúnd

 

Pasterizácia mlieka dlhodobá
Zahriatie mlieka na teplotu 63°C
Udržanie teploty po dobu 30 minút

 

Pasterizácia mlieka šetrná
Zahriatie mlieka na teplotu 72°C
Udržanie teploty po dobu 30 sekúnd


Posledná aktualizácia receptúry: 07.03.2024