Tapiokový škrob
Rovnako ako Európania používajú pri varení zemiakový prípadne kukuričný škrob, tak siahajú Juhoameričania a Aziati po tapioke. Na rozdiel od tunajších škrobov vyniká tapioka svojím univerzálnym využitím. Používa sa najmä v ázijskej kuchyni na zahusťovanie omáčok, polievok i do najznámejšej čínskej ostro-kyslej polievky.
Nepatrí k obilninám ani strukovinám a neobsahuje teda lepok, alebo iné alergény. Je však nevhodná pre nízkosacharidovú diétu – obsahuje totiž toľko komplexných sacharidov ako zemiaky. Je vyhľadávaná pri bezlepkovej, bezlaktózovej, paleo alebo nízkocholesterolovej diéte.
Tapioka obsahuje vápnik, fosfor, draslík a horčík. Je tiež dobrým zdrojom železa, kyseliny listovej a vitamínu B. Tapioka je pomerne kalorická a veľmi rýchlo a nadlho vás zasýti.
Posledná aktualizácia receptúry: 07.03.2024