Shimeji
Skupina jedlých húb pôvodom z východnej Ázie, ale vyskytujúca sa aj v severnej Európe. Shimeji (lat. lyophyllum shimeji) je mykorhízna huba a je ťažké ju kultivovať. Charakteristické sú svojimi dlhými stonkami a drobnými guľovitými čiapkami. Shimeji sú známe svojou jemnou chuťou a príjemnou textúrou. Mali by sa jesť varené a nie surové. Po uvarení získajú jemnú orieškovú chuť s ľahko sladkou chuťou. Shimeji, sa v japonskej kuchyni často používajú na polievky, dusené pokrmy, rezance , šaláty, a tiež ako súčasť ryžových misiek. Jedlé sú čiapky aj stopky Shimeji. Huby je možné pražiť, dusiť, alebo dokonca nakladať. Shimeji s nízkym obsahom tuku a vysokým obsahom vlákniny poskytujú vynikajúci zdroj bielkovín, zinku, vitamínu B, medi a podobne.
Posledná aktualizácia receptúry: 07.03.2024