Rady pre grilovanie

Sladkovodné ryby (pstruh, jalec, kapor)

  • Celú rybu vložíme do drôteného košíka, alebo ju zabalíme do viničných listov a previažeme. Nad horúcim ohňom ju potom grilujeme asi 10–12 minút.

Losos

  • Zaliať vriacou vodou soľ a doliať po rozpustení soli studenou vodou. Pomer: 2 PL soli + 100 ml vriacej vody + 500 ml studenej vody.
  • Lososa nakladáme na 30 minút do pripraveného nálevu mäsom dole (kožou hore). Zabráni to mliečnemu tuku dostať sa počas pečenia (grilovania) na povrch mäsa.
  • Po vybratí osušíme papierovou utierkou a pred pečením bohato potrieme marinádou (napríklad: 2 strúčiky cesnaku, 1 ČL medu, 2 PL olivového oleja a štipka mletej rasce).

Kuracie mäso

  • Kuracie krídla sú hotové asi za 10 minút.
  • Kuracie kúsky tmavého mäsa (stehná) treba grilovať asi 30 minút.
  • Kuracie kúsky bieleho mäsa (prsia) len 15 minút.
  • Mäso najskôr prudko opečieme z každej strany až potom ho grilujeme.

Morské plody

  • Približne 10 minút potrebujú nad ohňom kraby aj langusty

Zelenina

  • Mäkšia zelenina potrebuje do 15 minút, tvrdšiu najskôr ponoríme na niekoľko minút do vriacej vody.

Posledná aktualizácia receptúry: 21.03.2024