Soľný roztok
Pravidlom je, že množstvo soľného roztoku by malo byť 4x väčšie ako hmotnosť syra. Ak teda pripravujeme soľný roztok pre syr s hmotnosťou 1 kg potrebujeme 4 litre soľného roztoku. Slanosť sa udáva v stupňoch Baumé (Be). Nižšie je uvedené množstvo soli v gramoch na 1 liter roztoku podľa požadovanej slanosti. Nesmieme zabudnúť upraviť pH soľného roztoku pomocou kyseliny citrónovej, alebo vínnej na hodnotu 4,8-5,2 (podľa druhu syra) a rovnako pridať Chlorid vápenatý (CaCl2) v množstve 0,1-0,2% aby sme zabránili vytváraniu mazu a nežiaducim procesom v syroch. Na 1 liter soľného nálevu pridať 3,5 ml CaCl2. Teplota soľného roztoku by mala byť 12-15°C. Používame vždy prevarenú vodu !
Najčastejšie koncentrácie
nálev 12°Be:
1 liter vody + 2 ml CaCl2 + 135 g soli + 1 ČL kyselina vínna (na úpravu pH)
nálev 18°Be:
1 liter vody + 2 ml CaCl2 + 220 g soli + 1 ČL kyselina vínna (na úpravu pH)
Posledná aktualizácia receptúry: 07.03.2024