Nam Chim Kai

ZOZNAM SUROVÍN

ZÁKLAD

  • 3 cayenské papriky
  • 6 thajských chillie papričiek
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 ČL gochugaru (info)
  • 900 ml vody
  • 600 g kryštálového cukru
  • 150 ml ryžového octu
  • 4 ČL soli

ZAHUSTENIE

  • 3 PL tapiokového škrobu (info)
  • 60 ml vody

POSTUP PRÍPRAVY

Do kastróla nalejeme vodu, pridáme nakrájané cayenské papričky zbavené jadierok, nakrájané thajské chillie papričky a prelisovaný cesnak. Pridáme suché suroviny, zalejeme octom a privedieme k varu. Varíme asi 25 minút a ponorným tyčovým mixérom zmes rozmixujeme tak, aby ostali jemné kúsky. Následne varíme ešte 5 minút.
Vo vode rozmiešame škrob a vlejeme do pomixovanej zmesi. Necháme prejsť varom a naplníme do fliaš. Uskladníme v chladničke.

TIPY, TRIKY A RADY

Ak chceme túto omáčku uchovať, teda pripravujeme množstvo podľa receptu, určite musíme použiť tapiokový škrob. Pri použití kukuričného, alebo zemiakového škrobu omáčka po vychladnutí zredne.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Túto omáčku pravdepodobne máte doma v chladničke, alebo v potravinovej skrinke s poznáme ju pod názvom thajská chillie omáčka (Thai Chilisauce). Táto však neobsahuje žiadnu chémiu. Omáčka vhodná na hranolky, alebo fritované kúsky mäsa sa podáva v rôznych obmenách v thajskej, afganskej, malajzijskej i západnej kuchyni.


Posledná aktualizácia receptúry: 22.11.2023


Hodnotenie autora 0