Nálešníky
ZOZNAM SUROVÍN
- 650 g zemiakov
- 100 ml mlieka
- 130 g hladkej múky T-530
- 1 ČL soli
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 vajcia
- 1 ČL sušeného majoránu
- pažítka (voliteľne)
- rasca
- mleté čierne korenie
- bravčová masť
POSTUP PRÍPRAVY
Zemiaky nastrúhame v pomere 2/3 nahrubo a 1/3 najemno. V mise zalejeme zemiaky mliekom a necháme 15 minút odležať. Následne zo zemiakov vytlačíme prevažnú väčšinu tekutiny (nie všetku) a pridáme vajcia, múku, soľ a korenie. Dobre premiešame a pridáme majorán, drvenú rascu, cesnak a podľa chuti aj nasekanú pažítku a znova poriadne premiešame. Na panvici rozohrejeme masť a nanesieme cesto, ktoré roztiahneme na placku pomocou lyžice. Smažíme z každej strany asi 2 minúty pekne do zlatova.
TIPY, TRIKY A RADY
Tieto suroviny postačujú na prípravu asi 9 ks zemiakových placiek.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Náľešníky, alebo spisovne zemiakové placky (niekde aj haruľa) sa pripravujú po celom Slovensku, ale pochádzajú z regiónu Šariša a Spiša. Podávajú sa ako príloha k množstvu kultových jedál, ale aj ako bezmäsité hlavné jedlo zapíjané kyslým mliekom. Pri príprave, kedy rozložíme zmes na celú plochu panvice môžeme placku zarolovať a plniť slaným tvarohom, alebo mäsovou zmesou.
Posledná aktualizácia receptúry: 17.12.2023