Nálešníky

ZOZNAM SUROVÍN

  • 650 g zemiakov
  • 100 ml mlieka
  • 130 g hladkej múky T-530
  • 1 ČL soli
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 vajcia
  • 1 ČL sušeného majoránu
  • pažítka (voliteľne)
  • rasca
  • mleté čierne korenie
  • bravčová masť

POSTUP PRÍPRAVY

Zemiaky nastrúhame v pomere 2/3 nahrubo a 1/3 najemno. V mise zalejeme zemiaky mliekom a necháme 15 minút odležať.  Následne zo zemiakov vytlačíme prevažnú väčšinu tekutiny (nie všetku) a pridáme vajcia, múku, soľ a korenie. Dobre premiešame a pridáme majorán, drvenú rascu, cesnak a podľa chuti aj nasekanú pažítku a znova poriadne premiešame. Na panvici rozohrejeme masť a nanesieme cesto, ktoré roztiahneme na placku pomocou lyžice. Smažíme z každej strany asi 2 minúty pekne do zlatova.

TIPY, TRIKY A RADY

Tieto suroviny postačujú na prípravu asi 9 ks zemiakových placiek.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Náľešníky, alebo spisovne zemiakové placky (niekde aj haruľa) sa pripravujú po celom Slovensku, ale pochádzajú z regiónu Šariša a Spiša. Podávajú sa ako príloha k množstvu kultových jedál, ale aj ako bezmäsité hlavné jedlo zapíjané kyslým mliekom. Pri príprave, kedy rozložíme zmes na celú plochu panvice môžeme placku zarolovať a plniť slaným tvarohom, alebo mäsovou zmesou.


Posledná aktualizácia receptúry: 17.12.2023


Hodnotenie autora 0