Nakladané citróny
ZOZNAM SUROVÍN
- 8 citrónov
- 100 g morskej soli
- 1 kafrový list (info)
POSTUP PRÍPRAVY
Citróny umyjeme pod tečúcou vodou pomocou kefky. Vytlačíme šťavu z dvoch citrónov a ostatné nakrojíme na štvrtky (alebo aj menšie kúsky podľa chuti). Do zaváracieho pohára dáme trocha morskej soli na dno a vložíme nakrájané citróny natesno k sebe. Vložíme kafrový list, zasypeme zostatkom soli a zalejeme citrónovou šťavou. Poriadne utlačíme. Uložíme do miestnosti s teplotou asi 20°C a po 3 dňoch “premačkáme” lyžicou citróny tak, aby ostali ponorené v šťave. Necháme ďalej pôsobiť asi 30 dní. Po tejto dobe preložíme citróny do chladničky, kde vydržia až do úplného spotrebovania.
TIPY, TRIKY A RADY
Z šťavy sa postupom času stane rôsol, ktorý je možné využiť na dochutenie omáčok a polievok. Nielen že pokrm okyslia, ale aj dosolia na čo ale treba dávať pozor. Lepšie je nakrájať citróny na menšie kúsky pretože sa s nimi dobre manipuluje a chuť sa nezmení.
EXTRA VYBAVENIE
- zavárací pohár
Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023
Hodnotenie autora 0