Muhammara
ZOZNAM SUROVÍN
- 3 ks červenej papriky
- 4 PL olivového oleja
- 80 g vlašských orechov
- 1 strúčik cesnaku
- 3 PL paradajkového pretlaku
- 100 g strúhanky
- 2 PL granátového jablka
- 1 ČL Gochugaru
- 0.5 ČL kryštálového cukru
- 0.5 ČL soli
- 0.5 ČL cayenského korenia
POSTUP PRÍPRAVY
Predhrejeme elektrickú rúru na 220°C. Papriku naolejujeme 1 PL olivového oleja a pečieme v rúre po dobu asi 30 minút, pričom niekoľkokrát papriku pretočíme. Upečenú papriku preložíme do misky a prikryjeme plastovým filmom, aby sa paprika zaparila. Vychladnutú papriku ošúpeme a zbavíme jadierok. Vložíme ju do mixéra, pridáme ostatné suroviny a nahladko rozmixujeme. Pár orechov si necháme na zdobenie. Preložíme do misky a uskladníme v chladničke.
TIPY, TRIKY A RADY
Podávame s plackami pita ohriate na izbovú teplotu. Vrch polejeme olivovým olejom a dozdobíme orestovanými orechami.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Muhammara, alebo aj acuka je pikantná pasta. Je spájaná predovšetkým s Aleppom, ale je sa tiež v Turecku, najmä v juhovýchodných oblastiach, kde sú arabské jedlá v miestnej kuchyni bežnejšie kvôli sýrskemu kultúrnemu vplyvu. V Turecku sa podáva ako jedno z predjedál na spoločnom tanieri nazývanom mezze. Inak sa používa ako dip, nátierka, alebo príloha k mäsitým pokrmom.
Posledná aktualizácia receptúry: 06.03.2024