Muhammara

ZOZNAM SUROVÍN

  • 3 ks červenej papriky
  • 4 PL olivového oleja
  • 80 g vlašských orechov
  • 1 strúčik cesnaku
  • 3 PL paradajkového pretlaku
  • 100 g strúhanky
  • 2 PL granátového jablka
  • 1 ČL Gochugaru
  • 0.5 ČL kryštálového cukru
  • 0.5 ČL soli
  • 0.5 ČL cayenského korenia

POSTUP PRÍPRAVY

Predhrejeme elektrickú rúru na 220°C. Papriku naolejujeme 1 PL olivového oleja a pečieme v rúre po dobu asi 30 minút, pričom niekoľkokrát papriku pretočíme. Upečenú papriku preložíme do misky a prikryjeme plastovým filmom, aby sa paprika zaparila. Vychladnutú papriku ošúpeme a zbavíme jadierok. Vložíme ju do mixéra, pridáme ostatné suroviny a nahladko rozmixujeme. Pár orechov si necháme na zdobenie. Preložíme do misky a uskladníme v chladničke.

TIPY, TRIKY A RADY

Podávame s plackami pita ohriate na izbovú teplotu. Vrch polejeme olivovým olejom a dozdobíme orestovanými orechami.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Muhammara, alebo aj acuka je pikantná pasta. Je spájaná predovšetkým s Aleppom, ale je sa tiež v Turecku, najmä v juhovýchodných oblastiach, kde sú arabské jedlá v miestnej kuchyni bežnejšie kvôli sýrskemu kultúrnemu vplyvu. V Turecku sa podáva ako jedno z predjedál na spoločnom tanieri nazývanom mezze. Inak sa používa ako dip, nátierka, alebo príloha k mäsitým pokrmom.


Posledná aktualizácia receptúry: 06.03.2024


Hodnotenie autora 2.9