Minestrone

ZOZNAM SUROVÍN

  • 4 PL fazule
  • 1,5 l vývaru
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 PL masla
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 50 g zeleru
  • 1 paradajka
  • 1 PL paradajkovej pasty
  • 1 pór
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 g kelu
  • 2 PL hrášku
  • štipka mletého čierneho korenia
  • soľ
  • petržlenová vňať
  • pažítka

POSTUP PRÍPRAVY

Na oleji a masle opražíme na plátky pokrájanú cibuľu, pridáme na kocky pokrájanú mrkvu, zeler, múku a zarestujeme 1 minútu. Podlejeme vývarom a dusíme asi 10 min.
K dusenej zelenine primiešame na kocky nakrájanú paradajku, paradajkovú pastu, na kolieska pokrájaný pór, prelisovaný cesnak a rezančeky kelu. Zalejeme zostávajúcim vývarom a varíme domäkka asi 10 minút. Pridáme sterilizovanú fazuľu, hrášok, okoreníme, osolíme a povaríme asi 2 minúty. Nakoniec posypeme nadrobno pokrájanou petržlenovou vňaťou a pažítkou a odstavíme.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Minestrone (z talianskeho minestra = polievka) je talianska hustá zeleninová polievka. Medzi obvyklé ingrediencie patria predovšetkým paradajky, ďalej fazuľa, cibuľa, zeler, mrkva a prípadne ďalšia zelenina.

Neexistuje žiadny pevne daný recept, väčšinou sa jednoducho uvarí zelenina, aká je v danom ročnom období k dispozícii, niekedy navyše cestoviny či ryža. Detaily receptu sa líšia aj krajovo. Väčšinou je vegetariánska, niekedy sa pridáva mäso, alebo sa ako základ použije mäsový vývar. Minestrone je jedno z najobľúbenejších jedál talianskej kuchyne. Pôvodne to bola súčasť tzv. cucina povera, teda chudobnej kuchyne. Išlo o veľmi skromný pokrm, väčšinou podávaný ako hlavné jedlo.


Posledná aktualizácia receptúry: 22.09.2023


Hodnotenie autora 0