Medvedia polievka

ZOZNAM SUROVÍN

  • 50 g cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 300 g zemiakov
  • 2 PL masla
  • 1.0 l vody
  • zväzok medvedieho cesnaku
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • 1 PL hladkej múky T-530
  • soľ
  • biele korenie
  • 1 PL syra parmezán (voliteľne)
  • 50 g údeného lososa (voliteľne)
  • 1 bageta

POSTUP PRÍPRAVY

Cibuľu i zemiaky ošúpeme a pokrájame na drobno. Medvedí cesnak opláchneme s nasekáme najemno. Maslo rozpustíme v hrnci a orestujeme na ňom cibuľu v trvaní asi 4 minúty. K cibuli pridáme nakrájaný cesnak, pokrájané zemiaky zarestujeme 1 minútu, pridáme múku prepojíme a zalejeme vodou. Varíme do mäkka 15 minút. Pridáme medvedí cesnak a varíme 5 minút. Po uvarení medvedieho cesnaku polievku pomocou tyčového mixéra rozmixujeme. Zjemníme smotanou a dochutíme soľou a mletým bielym korením. Krátko povaríme (asi 1 minútu) a odstavíme.

Podávame ma hlbokom tanieri, alebo v miskách s opečenou bagetkou navrchu, alebo posypané krutónmi z toastového chleba a pár kúskami údeného lososa, prípadne hoblinami Parmezánu.

INFORMÁCIE O RECEPTE

V prvej dekáde marca, keď ešte v záhradke takmer nič nerastie pripravujeme túto rýchlu, chutnú, zdravú, ale hlavne starú slovenskú polievku. Už nemusíme chodiť do lesa, doma sa nám medvedí cesnak pekne rozrástol v záhone.


Posledná aktualizácia receptúry: 16.03.2024


Hodnotenie autora 3.8