Medvedia polievka
ZOZNAM SUROVÍN
- 50 g cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 300 g zemiakov
- 2 PL masla
- 1.0 l vody
- zväzok medvedieho cesnaku
- 100 ml šľahačkovej smotany
- 1 PL hladkej múky T-530
- soľ
- biele korenie
- 1 PL syra parmezán (voliteľne)
- 50 g údeného lososa (voliteľne)
- 1 bageta
POSTUP PRÍPRAVY
Cibuľu i zemiaky ošúpeme a pokrájame na drobno. Medvedí cesnak opláchneme s nasekáme najemno. Maslo rozpustíme v hrnci a orestujeme na ňom cibuľu v trvaní asi 4 minúty. K cibuli pridáme nakrájaný cesnak, pokrájané zemiaky zarestujeme 1 minútu, pridáme múku prepojíme a zalejeme vodou. Varíme do mäkka 15 minút. Pridáme medvedí cesnak a varíme 5 minút. Po uvarení medvedieho cesnaku polievku pomocou tyčového mixéra rozmixujeme. Zjemníme smotanou a dochutíme soľou a mletým bielym korením. Krátko povaríme (asi 1 minútu) a odstavíme.
Podávame ma hlbokom tanieri, alebo v miskách s opečenou bagetkou navrchu, alebo posypané krutónmi z toastového chleba a pár kúskami údeného lososa, prípadne hoblinami Parmezánu.
INFORMÁCIE O RECEPTE
V prvej dekáde marca, keď ešte v záhradke takmer nič nerastie pripravujeme túto rýchlu, chutnú, zdravú, ale hlavne starú slovenskú polievku. Už nemusíme chodiť do lesa, doma sa nám medvedí cesnak pekne rozrástol v záhone.
Posledná aktualizácia receptúry: 16.03.2024