Maslo
ZOZNAM SUROVÍN
- 500 ml čerstvej smotany
POSTUP PRÍPRAVY
Príprava mlieka
Čerstvé surové kravské mlieko necháme postáť dokiaľ sa nám na povrchu nevytvorí smotana. Tú opatrne pozbierame naberačkou.
Výroba masla
Smotanu s teplotou 9-12°C dáme do mixéra (kuchynského robota) a na stredných otáčkach miešame, dokiaľ sa maslo nestlčie a neoddelí sa cmar, ktorý zlejeme. Maslo vyberieme z mixéra a rukami ho v ľadovej vode premyjeme so súčasným tvarovaním. Maslo vložíme do plachetky (gázy) a necháme odtiecť zostatkový cmar. Na záver ho v plachetke jemne vylisujeme. Vložíme maslo do formy a uložíme do chladničky.
TIPY, TRIKY A RADY
Za 6 hodín sa na 10 l mlieka usadí asi 1 liter smotany, pričom toto usadzovanie pokračuje aj ďalej. Ideálna teplota na rýchle usadenie vysoko tučnej smotany (okolo 40%) je 10-15°C a doba 6 hodín.
Zo základnej dávky pripravíme asi 150 g masla.
Posledná aktualizácia receptúry: 14.09.2023