Maslo

ZOZNAM SUROVÍN

  • 500 ml čerstvej smotany

POSTUP PRÍPRAVY

Príprava mlieka
Čerstvé surové kravské mlieko necháme postáť dokiaľ sa nám na povrchu nevytvorí smotana. Tú opatrne pozbierame naberačkou.


Výroba masla
Smotanu s teplotou 9-12°C dáme do mixéra (kuchynského robota) a na stredných otáčkach miešame, dokiaľ sa maslo nestlčie a neoddelí sa cmar, ktorý zlejeme. Maslo vyberieme z mixéra a rukami ho v ľadovej vode premyjeme so súčasným tvarovaním. Maslo vložíme do plachetky (gázy) a necháme odtiecť zostatkový cmar. Na záver ho v plachetke jemne vylisujeme. Vložíme maslo do formy a uložíme do chladničky.

TIPY, TRIKY A RADY

Za 6 hodín sa na 10 l mlieka usadí asi 1 liter smotany, pričom toto usadzovanie pokračuje aj ďalej. Ideálna teplota na rýchle usadenie vysoko tučnej smotany (okolo 40%)  je 10-15°C a doba 6 hodín.

Zo základnej dávky pripravíme asi 150 g masla.


Posledná aktualizácia receptúry: 14.09.2023


Hodnotenie autora 0