Mascarpone
ZOZNAM SUROVÍN
- 600 ml šľahačkovej smotany
- 3x PINCH kyselina vínna (info)
- 50 ml vody
POSTUP PRÍPRAVY
Príprava smotany
Do hrnca vlejeme smotanu a postavíme na stredný plameň. Ohrejeme na teplotu 85°C.
Sýrenie
Pri dosiahnutí teploty 85°C pridáme kyselinu vínnu rozmiešanú vo vode a za stáleho miešania po dobu 5 – 15 minút udržiavame teplotu. Syr sa začne zrážať, a takto ho vlejeme do plátnom vystlaného cedníka.
Formovanie
Cedník preložíme do chladničky a necháme odtekať srvátku aspoň 3 hodiny. Po odtečení srvátky preložíme syr do uzatvárateľnej nádoby a skladujeme ho v chladničke po dobu maximálne 14 dní.
TIPY, TRIKY A RADY
Mascarpone pripravíme aj s vínnym octom, šťavou z jedného citróna, alebo rovnakým množstvom kyseliny mliečnej. Zo základnej dávky pripravíme asi 250 g syra.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Mascarpone je jemný, krémový čerstvý syr vyrábaný zo smotany pôsobením kyseliny vínnej bez odstraňovania srvátky. Pochádza z Lombardie, dnes sa však vyrába po celom Taliansku. Mascarpone sa používa ako prísada do dezertov a tort.
EXTRA VYBAVENIE
- syrárske jemné plátno
- presné odmerky
- mliekarenský teplomer
Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023