Mascarpone

ZOZNAM SUROVÍN

  • 600 ml šľahačkovej smotany
  • 3x PINCH kyselina vínna (info)
  • 50 ml vody

POSTUP PRÍPRAVY

Príprava smotany
Do hrnca vlejeme smotanu a postavíme na stredný plameň. Ohrejeme na teplotu 85°C.


Sýrenie
Pri dosiahnutí teploty 85°C pridáme kyselinu vínnu rozmiešanú vo vode a za stáleho miešania po dobu 5 – 15 minút udržiavame teplotu. Syr sa začne zrážať, a takto ho vlejeme do plátnom vystlaného cedníka.


Formovanie
Cedník preložíme do chladničky a necháme odtekať srvátku aspoň 3 hodiny. Po odtečení srvátky preložíme syr do uzatvárateľnej nádoby a skladujeme ho v chladničke po dobu maximálne 14 dní.

TIPY, TRIKY A RADY

Mascarpone pripravíme aj s vínnym octom, šťavou z jedného citróna, alebo rovnakým množstvom kyseliny mliečnej. Zo základnej dávky pripravíme asi 250 g syra.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Mascarpone je jemný, krémový čerstvý syr vyrábaný zo smotany pôsobením kyseliny vínnej bez odstraňovania srvátky. Pochádza z Lombardie, dnes sa však vyrába po celom Taliansku. Mascarpone sa používa ako prísada do dezertov a tort.

EXTRA VYBAVENIE

  • syrárske jemné plátno
  • presné odmerky
  • mliekarenský teplomer

Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023


Hodnotenie autora 0