Marmor Käse
ZOZNAM SUROVÍN
ZÁKLAD
- 100 g masla
- 220 g trstinového cukru
- štipka soli
- 4 vajcia
- 1.0 kg tvarohu
- 300 g syra Mascarpone (recept)
- 50 g hladkej múky T-530
- 40 g kukuričného škrobu
- 1 ČL vanilkovej pasty
- 200 ml mlieka
ČOKOLÁDOVÁ ZMES
- 100 g tmavej čokolády 52%
- 2 PL kakaa
- 3 PL mlieka
POSTUP PRÍPRAVY
Čokoládu nasekáme, roztopíme v horúcom vodnom kúpeli a necháme chladnúť. Rúru predhrejeme na 180°C (horný a dolný ohrev). Dno formy (priemer 24 cm) vystelieme papierom na pečenie.
Maslo, cukor a soľ vyšľaháme do krému, vmiešame vajíčka, pridáme múku, škrob, vanilkovú pastu a poriadne vymiešame. Pridáme tvaroh, mascarpone, mlieko a vymiešame do jemna.
Pripravíme si čokoládovú zmes. Odoberieme 700 g tvarohovej hmoty a pridáme vychladenú čokoládu, kakao, mlieko a vymiešame na jemno. Konzistencie čokoládovej i tvarohovej hmoty by mali byť rovnaké. Ak treba, primiešame ešte trochu mlieka.
Do stredu formy striedavo nanášame cesto. Najprv 3 PL svetlej zmesi, potom 3 PL tmavej zmesi. Nakoniec vidličkou rozmramorujeme vrch.
Pečieme celkovo 55 minút, a po 30 minútach prejdeme ostrým nožom po okraji tvarohového koláča, aby sme ho neroztrhli. Keď je zákusok dozlatista, rúru vypneme a dvierka rúry necháme mierne pootvorené, aby vychladol.
POSTUP PRÍPRAVY
Stred zákuska by mal byť stále mierne tekutý, po vychladnutí stuhne. Najlepšie je krájať po tom, čo strávil noc v chladničke.
Posledná aktualizácia receptúry: 21.09.2023