Marlenka
ZOZNAM SUROVÍN
CESTO
- 200 g masla
- 2 šálky kryštálového cukru
- 4 PL medu
- 2 ČL jedlej sódy
- 2 vajcia
- 6 šálok hladkej múky T-530
KRÉM
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 1 šálka práškového cukru
- 2 PL medu
POSTUP PRÍPRAVY
V kastróle rozpustíme maslo a pridáme k nemu cukor a med. Miešame do doby než sa cukor úplne rozpustí. Pridáme sódu a pokračujeme v zahrievaní zmesi až do doby, pokiaľ cukor karamelom neofarbí zmes na hnedo. Prelejeme do sklenenej misy, a po krátkom vychladnutí začneme zmes mixovať. Pridáme a vymixujeme vajíčka. Následne začneme postupne pridávať múku, ktorú najprv miešame mixérom, a až dostatočne zhustne tak pokračujeme stierkou, alebo varechou. Cesto dopracujeme na pomúčenej doske so zbytkom múky rukami. Zapracujeme postupne celú múku a hladké cesto rozdelíme na 10 dielov a z každého dielu vypracujeme guľu. Takto pripravené cesto dáme na tácku. prikryjeme fóliou a dáme do chladničky na 5 hodín.
Na papieri na pečenie rozvaľkáme každú jednu guľu na hrúbku 2-3 mm a cesto prepicháme vidličkou. Pečieme pri teplote 180°C v dĺžke 3-4 minúty každé cesto. Upečené cesto okrájame tak, aby sa dalo vložiť do formy. Orezané diely si necháme na zdobenie. Zatiaľ ich necháme vo vyhriatej otvorenej rúre sušiť. Po usušení ich v chopperi rozsekáme na jemno.
V mise vyšľaháme smotanu s cukrom, pridáme med a stierkou vymiešame na jemno. Začneme skladať zákusok. Do formy vložíme prvé cesto, natrieme ho tenkou vrstvou krému. Takto pokračujeme dokiaľ neuložíme všetky pláty cesta. Poslednou vrstvou je krém (necháme si trocha krému na natretie bokov). Hotovú marlenku uložíme na 5 hodín do chladničky aj s formou. Vyberieme zákusok z formy, natrieme zostávajúcim krémom vrch a boky, a celý zákusok posypeme vrátane bokov zvyškami cesta.
Posledná aktualizácia receptúry: 20.09.2023