Makovky
ZOZNAM SUROVÍN
- 150 ml mlieka
- 1 ČL sušeného droždia
- 50 g kryštálového cukru
CESTO
- 200 g hladkej múky T-530
- 200 g polohrubej múky T-400
- 40 g masla
- 1 vajce
- 0.5 ČL soli
- mak na posypanie
POSTUP PRÍPRAVY
Z teplého mlieka, cukru a droždia zarobíme kvások. Do domácej pekárne pridáme obidve múky, soľ, rozpustené maslo a polovicu rozšľahaného vajíčka. Pridáme rozkvas a zapneme program na kysnutie – program 13. Necháme prehniesť a vykysnúť. Po 75 minútach cesto vyberieme a rozdelíme na 6 rovnakých častí, z ktorých vytvarujeme bochníčky. Každý potom rozvaľkáme do tvaru kruhu a zvinieme. Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte podkysnúť, kým sa nahreje elektrická rúra na 180°C. Pred vložením do rúry potrieme zvyšným rozšľahaným vajcom, posypeme celým makom a pečieme asi 15 minút. Po vybratí necháme vychladnúť na mriežke.
TIPY, TRIKY A RADY
Pokiaľ pečieme rožky v zime časť kysnutia zabezpečí domáca pekáreň, a časť riešime v blízkosti radiátora. V lete sa doba podkysnutia vytvarovaných rožkov pri izbovej teplote predĺži až na 60 minút.
EXTRA VYBAVENIE
- domáca pekáreň
Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023