Makovky

ZOZNAM SUROVÍN

ROZKVAS
  • 150 ml mlieka
  • 1 ČL sušeného droždia
  • 50 g kryštálového cukru

CESTO

  • 200 g hladkej múky T-530
  • 200 g polohrubej múky T-400
  • 40 g masla
  • 1 vajce
  • 0.5 ČL soli
  • mak na posypanie

POSTUP PRÍPRAVY

Z teplého mlieka, cukru a droždia zarobíme kvások. Do domácej pekárne pridáme obidve múky, soľ, rozpustené maslo a polovicu rozšľahaného vajíčka. Pridáme rozkvas a zapneme program na kysnutie – program 13. Necháme prehniesť a vykysnúť. Po 75 minútach cesto vyberieme a rozdelíme na 6 rovnakých častí, z ktorých vytvarujeme bochníčky. Každý potom rozvaľkáme do tvaru kruhu a zvinieme. Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte podkysnúť, kým sa nahreje elektrická rúra na 180°C. Pred vložením do rúry potrieme zvyšným rozšľahaným vajcom, posypeme celým makom a pečieme asi 15 minút. Po vybratí necháme vychladnúť na mriežke.

TIPY, TRIKY A RADY

Pokiaľ pečieme rožky v zime časť kysnutia zabezpečí domáca pekáreň, a časť riešime v blízkosti radiátora. V lete sa doba podkysnutia vytvarovaných rožkov pri izbovej teplote predĺži až na 60 minút.

EXTRA VYBAVENIE

  • domáca pekáreň

Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023


Hodnotenie autora 0