Májová bryndza
ZOZNAM SUROVÍN
- 10.0 l ovčieho mlieka
- 1 ČL syridla
- 150 ml vody
- 2 ČL soli
POSTUP PRÍPRAVY
Syrenie
Mlieko zahrejeme na 35°C a pridáme syridlo rozpustené v 60 ml vody. Poriadne premiešame, necháme syriť asi 35 minút a skontrolujeme syreninu.
Formovanie a zrenie
Syreninu scedíme do syrárskeho plátna (gázy) zavesíme a necháme 2 dni odtekať. Po stečení srvátky vyberieme z plátna a necháme syr 8 dní zrieť v debničke prikryté pri izbovej teplote.
Výroba bryndze
Orežeme okoralý povrch zo syra a syr zomelieme na mlynčeku na mäso na doske číslo 2. Zmiešame 90 ml vody so soľou a vmiešame do zomletého syra.
TIPY, TRIKY A RADY
Miesto vody môžeme použiť srvátku, ktorú si odložíme pri výrobe syra, chuť bude oveľa výraznejšia.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Májová, alebo pravá bryndza musí byť vyrobená z ovčieho mlieka.
Bryndza Slovensko charakterizuje. Platí, že buď ju miluješ, alebo nenávidíš.
Na Slovensku sa začala po domácky vyrábať po príchode Valachov (od 15. stor.). V 19. storočí bola veľmi vyhľadávaná aj breznianska bryndza, známa aj pod pomenovaním brezniansky syr a ktorá mala veľa napodobovateľov nielen v okolí Brezna. Zvolenský bryndziar Teodor Wallo upravil výrobný postup bryndze tak, že namiesto soli po dlhých pokusoch pridal do bryndze špeciálne pripravený soľný roztok a po zomletí syra s týmto roztokom dostal mäkkú mazľavú bryndzu. Teda bryndzu ako ju poznáme dnes.