Májová bryndza

ZOZNAM SUROVÍN

  • 10.0 l ovčieho mlieka
  • 1 ČL syridla
  • 150 ml vody
  • 2 ČL soli

POSTUP PRÍPRAVY

Syrenie
Mlieko zahrejeme na 35°C a pridáme syridlo rozpustené v 60 ml vody. Poriadne premiešame, necháme syriť asi 35 minút a skontrolujeme syreninu.


Formovanie a zrenie
Syreninu scedíme do syrárskeho plátna (gázy) zavesíme a necháme 2 dni odtekať. Po stečení srvátky vyberieme z plátna a necháme syr 8 dní zrieť v debničke prikryté pri izbovej teplote.


Výroba bryndze
Orežeme okoralý povrch zo syra a syr zomelieme na mlynčeku na mäso na doske číslo 2. Zmiešame 90 ml vody so soľou a vmiešame do zomletého syra.

TIPY, TRIKY A RADY

Miesto vody môžeme použiť srvátku, ktorú si odložíme pri výrobe syra, chuť bude oveľa výraznejšia.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Májová, alebo pravá bryndza musí byť vyrobená z ovčieho mlieka.

Bryndza Slovensko charakterizuje. Platí, že buď ju miluješ, alebo nenávidíš.

Na Slovensku sa začala po domácky vyrábať po príchode Valachov (od 15. stor.). V 19. storočí bola veľmi vyhľadávaná aj breznianska bryndza, známa aj pod pomenovaním brezniansky syr a ktorá mala veľa napodobovateľov nielen v okolí Brezna. Zvolenský bryndziar Teodor Wallo upravil výrobný postup bryndze tak, že namiesto soli po dlhých pokusoch pridal do bryndze špeciálne pripravený soľný roztok a po zomletí syra s týmto roztokom dostal mäkkú mazľavú bryndzu. Teda bryndzu ako ju poznáme dnes.

Hodnotenie autora 0