Lyonské šištičky
ZOZNAM SUROVÍN
- 200 ml vody
- 0.5 ČL soli
- 200 ml jogurtu
- 350 g hladkej múky T-530
- 1 ČL prášku do pečiva
- 20 g vanilínového cukru (sáčok)
- olej na vysmážanie
- džem na plnenie
- práškový cukor
- škorica
- tmavá čokoláda
- šľahačková smotana
- vanilínový extrakt
POSTUP PRÍPRAVY
Do panvice vlejeme vodu, pridáme soľ, vanilínový cukor a privedieme k varu. Vlejeme jogurt a za stáleho miešania ho asi 2 minúty povaríme. Dáme dole z plameňa a vsypeme múku rozmiešanú s práškom do pečiva. Kvalitne špachtľou vymiešame na redšie cesto. Cesto preložíme do zdobičky a pomocou hrubej koncovky vytláčame rovno do rozohriateho oleja na vysmážanie a vždy po 2 cm odstrihneme nožnicami namočenými v oleji. Vytvoria sa šištičky, ktoré vysmážaním naberú na objeme. Otáčame ich aby boli osmažené rovnomerne. Vyberieme a zopakujeme dokiaľ neminieme celé cesto. Šištičky ukladáme na savý papier. Necháme vychladnúť a tenkou koncovkou naplníme šištičky džemom. Naplnené vložíme do sáčka s cukrom a škoricou a obalíme. Pripravíme čokoládu a šištičky pred konzumáciou do nej namáčame.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Francúzska staničná špecialita – sladká pochúťka na dlhé cesty.
Posledná aktualizácia receptúry: 17.12.2023