Lyonské šištičky

ZOZNAM SUROVÍN

  • 200 ml vody
  • 0.5 ČL soli
  • 200 ml jogurtu
  • 350 g hladkej múky T-530
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 20 g vanilínového cukru (sáčok)
  • olej na vysmážanie
  • džem na plnenie
  • práškový cukor
  • škorica
  • tmavá čokoláda
  • šľahačková smotana
  • vanilínový extrakt

POSTUP PRÍPRAVY

Do panvice vlejeme vodu, pridáme soľ, vanilínový cukor a privedieme k varu. Vlejeme jogurt a za stáleho miešania ho asi 2 minúty povaríme. Dáme dole z plameňa a vsypeme múku rozmiešanú s práškom do pečiva. Kvalitne špachtľou vymiešame na redšie cesto. Cesto preložíme do zdobičky a pomocou hrubej koncovky vytláčame rovno do rozohriateho oleja na vysmážanie a vždy po 2 cm odstrihneme nožnicami namočenými v oleji. Vytvoria sa šištičky, ktoré vysmážaním naberú na objeme. Otáčame ich aby boli osmažené rovnomerne. Vyberieme a zopakujeme dokiaľ neminieme celé cesto. Šištičky ukladáme na savý papier. Necháme vychladnúť a tenkou koncovkou naplníme šištičky džemom. Naplnené vložíme do sáčka s cukrom a škoricou a obalíme. Pripravíme čokoládu a šištičky pred konzumáciou do nej namáčame.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Francúzska staničná špecialita – sladká pochúťka na dlhé cesty.


Posledná aktualizácia receptúry: 17.12.2023


Hodnotenie autora 0