Lohikeitto

ZOZNAM SUROVÍN

  • 2 PL masla
  • 100 g póru
  • 1 mrkva
  • 2 ks vavrinca (bobkový list)
  • 4 ks celého čierneho korenia
  • zväzok kôpru
  • 2 PL hladkej múky T-530
  • 1.0 l vody
  • 2 zemiaky
  • 1 kocka rybacieho bujónu
  • 150 g mrazeného lososa
  • 150 ml šľahačkovej smotany
  • soľ
  • biele korenie
  • citrónová šťava

POSTUP PRÍPRAVY

V hrnci orestujeme na masle na kolieska nakrájaný pór a na drobné kúsky nakrájanú mrkvu. Počas restovania zľahka osolíme, pridáme bobkový list a celé čierne korenie. Restujeme asi 5 minút. Pridáme múku a jemne ju zarestujeme. Zmes dobre premiešame, zalejeme vodou a pridáme na malé kocky nakrájané zemiaky a nakrájaný čerstvý (mrazený) kôpor. Po zovretí vody vhodíme rybací bujón. Varíme 15 minút, ochutnáme slanosť a podľa potreby dosolíme. Pridáme rybu nakrájanú na kocky, premiešame a pod pokrievkou dusíme ďalšie 3 minút. Nakoniec prilejeme smotanu, necháme prejsť varom a odstavíme. Navrch ozdobíme čerstvým kôprom, plátkami citróna a podľa potreby dosolíme a okyslíme citrónom.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Polievka z lososa je bežným jedlom v Švédsku, Fínsku a ďalších severských krajinách. Pozostáva z lososa, varených zemiakov, mrkvy a póru. Jedlo sa podáva horúce a zvyčajne ochutené čerstvým kôprom, novým korením, soľou a čiernym korením. Vzhľadom k cenám rýb používam prevažne miesto lososa kvalitné rybie filé. Na toto množstvo polievky postačí jeden plátok. Chuťovo sa polievka absolútne nezmení.


Posledná aktualizácia receptúry: 16.02.2024


Hodnotenie autora 4.2