Lohikeitto
ZOZNAM SUROVÍN
- 2 PL masla
- 100 g póru
- 1 mrkva
- 2 ks vavrinca (bobkový list)
- 4 ks celého čierneho korenia
- zväzok kôpru
- 2 PL hladkej múky T-530
- 1.0 l vody
- 2 zemiaky
- 1 kocka rybacieho bujónu
- 150 g mrazeného lososa
- 150 ml šľahačkovej smotany
- soľ
- biele korenie
- citrónová šťava
POSTUP PRÍPRAVY
V hrnci orestujeme na masle na kolieska nakrájaný pór a na drobné kúsky nakrájanú mrkvu. Počas restovania zľahka osolíme, pridáme bobkový list a celé čierne korenie. Restujeme asi 5 minút. Pridáme múku a jemne ju zarestujeme. Zmes dobre premiešame, zalejeme vodou a pridáme na malé kocky nakrájané zemiaky a nakrájaný čerstvý (mrazený) kôpor. Po zovretí vody vhodíme rybací bujón. Varíme 15 minút, ochutnáme slanosť a podľa potreby dosolíme. Pridáme rybu nakrájanú na kocky, premiešame a pod pokrievkou dusíme ďalšie 3 minút. Nakoniec prilejeme smotanu, necháme prejsť varom a odstavíme. Navrch ozdobíme čerstvým kôprom, plátkami citróna a podľa potreby dosolíme a okyslíme citrónom.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Polievka z lososa je bežným jedlom v Švédsku, Fínsku a ďalších severských krajinách. Pozostáva z lososa, varených zemiakov, mrkvy a póru. Jedlo sa podáva horúce a zvyčajne ochutené čerstvým kôprom, novým korením, soľou a čiernym korením. Vzhľadom k cenám rýb používam prevažne miesto lososa kvalitné rybie filé. Na toto množstvo polievky postačí jeden plátok. Chuťovo sa polievka absolútne nezmení.
Posledná aktualizácia receptúry: 16.02.2024