Lávový koláč

ZOZNAM SUROVÍN

CESTO
  • 5 vajec
  • 65 g kryštálového cukru
  • 35 g hladkej múky T-530
  • 125 g masla
  • 200 g tmavej čokolády 52%
  • 50 g mletých orechov
  • 10 g kakaa

KRÉM

  • 3 PL kryštálového cukru
  • 4 pomaranče
  • 150 ml šľahačkovej smotany 33%
  • zmrzlina (voliteľne)

POSTUP PRÍPRAVY

Vajíčka v miske spolu s cukrom a múkou vyšľaháme do peny. Do vyšľahaných vajíčok pridáme rozpustené maslo a rozpustenú čokoládu. Formičky vymastíme a vysypeme kakaom. Zmes vylejeme do formičiek (1 cm pod okraj). Necháme stuhnúť v chladničke asi 40 minút (alebo v mrazničke asi 15 minút). Po schladení pečieme približne 12 minút pri teplote 200°C v elektrickej rúre (horko vzdušný režim) tak, aby vnútro zostalo tekuté.

Najprv si kryštálový cukor upálime na karamel a zalejeme šťavou z pomarančov. Pridáme smotanu a na tenké prúžky nastrúhanú kôru z pomarančov.

TIPY, TRIKY A RADY

Ideálne je položiť zákusok na tanierik a pridať k nemu kopček smotanovej, alebo vanilkovej zmrzliny, a poliať okolie omáčkou, ktorá tomu dodá absolútne fantastickú chuť.


Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023


Hodnotenie autora 0