Lasagne
ZOZNAM SUROVÍN
ZÁKLAD
- 300 g lasagní
- 200 g syra Gouda (recept)
- 50 g syra Parmezán
- 100 g syra Mozzarella (recept)
- 500 ml bešamelu (recept)
BOLONSKÁ ZMES
- 500 g hovädzieho mäsa
- 100 ml vývaru
- 400 ml omáčky na pizzu
- 3 PL olivového oleja
- 2 PL paradajkovej pasty
- 1 strúčik cesnaku
- 1 cibuľa
- soľ
- 0.5 ČL mletého čierneho korenia
- 1 PL mletej sladkej červenej papriky
POSTUP PRÍPRAVY
Najprv pripravíme bolonskú zmes, ktorú potrebujeme vychladenú. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno. Na panvici rozpálime olivový olej a orestujeme najprv cibuľu, asi 3 minúty a potom cesnak, asi 1 minútu. Pridáme mleté mäso, osolíme a restujeme ho kým nezhnedne. Následne pridáme čierne korenie, mletú červenú papriku, premiešame a krátko restujeme asi 1 minútu. Zalejeme vývarom (vodou), premiešame a dusíme 20 minút, občas premiešame. Prilejeme omáčku na pizzu (recept), paradajkovú pastu a dusíme ďalších 5 minút. Necháme vychladnúť.
Podľa receptu na talianske cestoviny (recept) pripravíme požadované množstvo lasagní. Ak sa rozhodneme pre hotový produkt, je dobré ich v mierne osolenej vode povariť 3 minúty a nechať usušiť na papierovej utierke pred použitím.
Rúru vyhrejeme na 200°C (horný a dolný ohrev) a zapekaciu misu vymastíme olivovým olejom. Na dno zapekacej misy rozotrieme tenkú vrstvu bešamelovej omáčky, na ktorú rozložíme pláty čerstvého, alebo predvareného cesta. Na tie opäť rozotrieme v tenkej vrstve bešamel. Pokračujeme bolonskou zmesou, ktorú posypeme nastrúhaným syrom Gouda, polejeme bešamelom a zakryjeme ďalšími plátmi cesta. Postup opakujeme kým neminieme všetky suroviny. Zakončíme plátom cesta potretým bešamelom a posypanými nastrúhanou mozzarellou a parmezánom. Pečieme vo vyhriatej rúre zakryté 45 minút (35 minút zakryté a 10 minút odkryté).
INFORMÁCIE O RECEPTE
Lasagne, alebo slovensky lazane sú talianska cestovina, ktorá má podobu širokých rezancov. Polievajú sa rôznymi omáčkami, zapekajú sa alebo sa posypávajú syrom. Obvykle sa plnia hovädzím mäsom, paradajkami, korením a bešamelovou omáčkou.
Posledná aktualizácia receptúry: 19.10.2023