Lasagne

ZOZNAM SUROVÍN

ZÁKLAD

  • 300 g lasagní
  • 200 g syra Gouda (recept)
  • 50 g syra Parmezán
  • 100 g syra Mozzarella (recept)
  • 500 ml bešamelu (recept)

BOLONSKÁ ZMES

  • 500 g hovädzieho mäsa
  • 100 ml vývaru
  • 400 ml omáčky na pizzu
  • 3 PL olivového oleja
  • 2 PL paradajkovej pasty
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 cibuľa
  • soľ
  • 0.5 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 PL mletej sladkej červenej papriky

POSTUP PRÍPRAVY

Najprv pripravíme bolonskú zmes, ktorú potrebujeme vychladenú. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno. Na panvici rozpálime olivový olej a orestujeme najprv cibuľu, asi 3 minúty a potom cesnak, asi 1 minútu. Pridáme mleté mäso, osolíme a restujeme ho kým nezhnedne. Následne pridáme čierne korenie, mletú červenú papriku, premiešame a krátko restujeme asi 1 minútu. Zalejeme vývarom (vodou), premiešame a dusíme 20 minút, občas premiešame. Prilejeme omáčku na pizzu (recept), paradajkovú pastu a dusíme ďalších 5 minút. Necháme vychladnúť.
Podľa receptu na talianske cestoviny (recept) pripravíme požadované množstvo lasagní. Ak sa rozhodneme pre hotový produkt, je dobré ich v mierne osolenej vode povariť 3 minúty a nechať usušiť na papierovej utierke pred použitím.

Rúru vyhrejeme na 200°C (horný a dolný ohrev) a zapekaciu misu vymastíme olivovým olejom. Na dno zapekacej misy rozotrieme tenkú vrstvu bešamelovej omáčky, na ktorú rozložíme pláty čerstvého, alebo predvareného cesta. Na tie opäť rozotrieme v tenkej vrstve bešamel. Pokračujeme bolonskou zmesou, ktorú posypeme nastrúhaným syrom Gouda, polejeme bešamelom a zakryjeme ďalšími plátmi cesta. Postup opakujeme kým neminieme všetky suroviny. Zakončíme plátom cesta potretým bešamelom a posypanými nastrúhanou mozzarellou a parmezánom. Pečieme vo vyhriatej rúre zakryté 45 minút (35 minút zakryté a 10 minút odkryté).

INFORMÁCIE O RECEPTE

Lasagne, alebo slovensky lazane sú talianska cestovina, ktorá má podobu širokých rezancov. Polievajú sa rôznymi omáčkami, zapekajú sa alebo sa posypávajú syrom. Obvykle sa plnia hovädzím mäsom, paradajkami, korením a bešamelovou omáčkou.


Posledná aktualizácia receptúry: 19.10.2023


Hodnotenie autora 0