Lángoše

ZOZNAM SUROVÍN

CESTO

  • 250 ml mlieka
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 2 PL jogurtu
  • 500 g hladkej múky T-530
  • 7 g sušeného droždia (sáčok)

ZDOBENIE

  • kečup
  • tatárska omáčka
  • jogurt
  • tvrdý syr
  • cesnak
  • soľ
  • voda

POSTUP PRÍPRAVY

Cesto na langoše si ideálne pripravíme deň vopred, pretože bude kysnúť v chladničke. Urobíme si kvások. Do vlažného mlieka primiešame rozdrobené droždie a cukor. Kvások necháme vykysnúť, trvá to približne 5 minút.

K hladkej múke pridáme vajce, mlieko, smotanu, soľ a vykysnutý kvások. Ak použijeme robot s hákom alebo hnetacími metličkami, ušetríme čas. Hotové cesto potrieme rukami olejom (aby sa nelepilo) a uložíme do hrnca a vložíme do chladničky.
Pred vysmážaním si naolejujeme ruky, odoberieme si kúsok cesta a pomaly, mastnými rukami ho naťahujeme do tenkej placky. Placky vložíme do rozohriateho oleja a z oboch strán krátko vysmažíme. Hotové langoše ukladáme na papierový obrúsok, aby sme odstránili prebytočný tuk. Ešte teplé podávame, vtedy chutia najlepšie.

Zdobíme ich podľa chuti na slano (pretlačený cesnak+soľ+voda | jogurt | nastrúhaný syr | kečup), alebo na sladko (kyslá smotana | džem | práškový cukor).

TIPY, TRIKY A RADY

Veľkosť langošov záleží od toho, aký veľký kúsok cesta si odoberieme. Ak chceme langoše menšie, tvarujeme veľkosť malej loptičky, keď väčšie, veľkosť vajíčka. Langošové cesto vydrží v chladničke aj 3-4 dni. Z uvedeného množstva je možné pripraviť 10 lángošov.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Langoš, alebo podplamenník je pôvodom maďarská smažená placka z kysnutého cesta. Slovo langoš pochádza z maďarského výrazu láng, slovensky plameň, podľa pôvodného spôsobu prípravy, ktorým bolo opekanie placiek v blízkosti plameňov. Hlavnou surovinou na prípravu langošov bolo chlebové cesto. Langoš bol podávaný na raňajky počas dní, keď sa na gazdovstvách piekol chlieb. Podobným spôsobom a z rovnakého cesta sa dodnes pripravujú podpecníky. V súčasnosti sa langoš vyrába pražením na oleji.


Posledná aktualizácia receptúry: 19.02.2024


Hodnotenie autora 4.5