Kysnutá knedľa
ZOZNAM SUROVÍN
- 250 g polohrubej múky T-400
- 70 ml vody
- 80 ml mlieka
- 1 ČL soli
- 1 vajce
- 1 PL rastlinného oleja
- 7 g sušeného droždia (balenie)
- 1 ČL kryštálového cukru
POSTUP PRÍPRAVY
Do misky dáme 4 PL múky, vlažné mlieko, cukor a droždie. Dobre premiešame a necháme v teple rozbehnúť kvások asi 15 minút. Do misy dáme zostatok múky, soľ, olej, vodu v ktorej rozšľaháme vajíčko a kvások. Miesime ručne, alebo pomocou robota (10 minút) dokiaľ nie je cesto homogénne a neodliepa sa od stien misy. Prikryjeme a v teple necháme kysnúť 35 minút.
Z vykysnutého cesta vytvarujeme bochník, ktorý ešte necháme pod utierkou kysnúť asi 20 minút.
V hrnci na naparovanie privedieme k varu vodu a knedľu dáme na naparovacie sitko vystlané papierom na pečenie. Paríme 20 minút a po vybratí prepichujeme špáradlom a potrieme olejom. Počas parenia hrniec neodkrývame.
TIPY, TRIKY A RADY
Aby sme zabezpečili dobré kysnutie cesta v zime i lete dávame misu s cestom do väčšej misy s teplou vodou. Po vychladnutí vodu vymeníme.