Kysnutá knedľa

ZOZNAM SUROVÍN

  • 250 g polohrubej múky T-400
  • 70 ml vody
  • 80 ml mlieka
  • 1 ČL soli
  • 1 vajce
  • 1 PL rastlinného oleja
  • 7 g sušeného droždia (balenie)
  • 1 ČL kryštálového cukru

POSTUP PRÍPRAVY

Do misky dáme 4 PL múky, vlažné mlieko, cukor a droždie. Dobre premiešame a necháme v teple rozbehnúť kvások asi 15 minút. Do misy dáme zostatok múky, soľ, olej, vodu v ktorej rozšľaháme vajíčko a kvások. Miesime ručne, alebo pomocou robota (10 minút) dokiaľ nie je cesto homogénne a neodliepa sa od stien misy. Prikryjeme a v teple necháme kysnúť 35 minút.
Z vykysnutého cesta vytvarujeme bochník, ktorý ešte necháme pod utierkou kysnúť asi 20 minút.
V hrnci na naparovanie privedieme k varu vodu a knedľu dáme na naparovacie sitko vystlané papierom na pečenie. Paríme 20 minút a po vybratí prepichujeme špáradlom a potrieme olejom. Počas parenia hrniec neodkrývame.

TIPY, TRIKY A RADY

Aby sme zabezpečili dobré kysnutie cesta v zime i lete dávame misu s cestom do väčšej misy s teplou vodou. Po vychladnutí vodu vymeníme.

Hodnotenie autora 0