Kvašáky

ZOZNAM SUROVÍN

ZÁKLAD

  • 1.0 kg uhoriek
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 30 g čerstvého chrenu
  • 4 hroznové listy
  • 4 višňové listy
  • 4 kvety kôpru
  • 1 krajec chleba (nie toastový)

NÁLEV

  • 1.5 l vody
  • 40 g soli
  • 2 chillie papričky
  • 1 ČL horčičného semienka

POSTUP PRÍPRAVY

Príprava nálevu
Do hrnca dáme vodu, chillie papričky pozdĺžne prekrojené aj so semienkami a horčičné semienko a privedieme k varu. Po zovretí vody vsypeme soľ a dobre zamiešame. Necháme vychladnúť.


Príprava uhoriek
Najprv namočíme stredne veľké uhorky do studenej vody aspoň na 60 minút, aby ostali chrumkavé. Chren a cesnak očistíme a nakrájame na tenké plátky. Kôpor, a listy z viniča i višne opláchneme od nečistôt.


Nakladanie
Uhorky nakrojíme pozdĺžne nožom do 1/3 hĺbky (alebo prepicháme vidličkou), konce zrežeme, ale nemusíme. Do súdka dáme na dno vinné i višňové listy a natesno na nich natlačíme prichystané uhorky. Pridáme nakrájaný chren a očistený cesnak. Na vrch položíme celý kôpor a uhorky zalejeme studeným nálevom tak, aby ostali ponorené. Na vrch dáme pätku suchého chleba, ktorý rýchlejšie rozbehne proces mliečneho kvasenia a zároveň udrží uhorky ponorené. Zakryjeme a viečko utesníme vodou.


Fermentácia
Necháme kvasiť pri izbovej teplote. Po 24 hodinách vyberieme chlieb, a necháme ponorené kvasiť ďalej. Vďaka chlebu sú “kvašáky” po 3 dňoch pripravené na konzum.

TIPY, TRIKY A RADY

Po skončení procesu kvasenia je potrebné uhorky okamžite skonzumovať, alebo zastaviť proces kvasenia. Ideálne je preložiť kvašáky do dobre uzatvárateľnej fľaše, alebo boxu do chladničky, kde vydržia aj 3 týždne bez zmeny chute.

Fermentácia sa spustí aj bez chleba, ale doba na konzumáciu kvašákov sa predĺži na 7 dní.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Rýchlo kvasené uhorky sú príjemnou a osviežujúcou prílohou. Odporúčam vyskúšať – “iná chuť uhoriek“ ktorá vzniká mliečnym kvasením na rozdiel od sterilizovaných uhoriek v sladko-kyslom náleve má na trávenie dobré účinky. Tento recept je od mojej starej mamy. Pričom konzumoval sa aj nálev nazývaný “baršč”.

EXTRA VYBAVENIE

  • súdok na nakladanie

Posledná aktualizácia receptúry: 08.01.2024


Hodnotenie autora 0