Kvašáky
ZOZNAM SUROVÍN
ZÁKLAD
- 1.0 kg uhoriek
- 2 strúčiky cesnaku
- 30 g čerstvého chrenu
- 4 hroznové listy
- 4 višňové listy
- 4 kvety kôpru
- 1 krajec chleba (nie toastový)
NÁLEV
- 1.5 l vody
- 40 g soli
- 2 chillie papričky
- 1 ČL horčičného semienka
POSTUP PRÍPRAVY
Príprava nálevu
Do hrnca dáme vodu, chillie papričky pozdĺžne prekrojené aj so semienkami a horčičné semienko a privedieme k varu. Po zovretí vody vsypeme soľ a dobre zamiešame. Necháme vychladnúť.
Príprava uhoriek
Najprv namočíme stredne veľké uhorky do studenej vody aspoň na 60 minút, aby ostali chrumkavé. Chren a cesnak očistíme a nakrájame na tenké plátky. Kôpor, a listy z viniča i višne opláchneme od nečistôt.
Nakladanie
Uhorky nakrojíme pozdĺžne nožom do 1/3 hĺbky (alebo prepicháme vidličkou), konce zrežeme, ale nemusíme. Do súdka dáme na dno vinné i višňové listy a natesno na nich natlačíme prichystané uhorky. Pridáme nakrájaný chren a očistený cesnak. Na vrch položíme celý kôpor a uhorky zalejeme studeným nálevom tak, aby ostali ponorené. Na vrch dáme pätku suchého chleba, ktorý rýchlejšie rozbehne proces mliečneho kvasenia a zároveň udrží uhorky ponorené. Zakryjeme a viečko utesníme vodou.
Fermentácia
Necháme kvasiť pri izbovej teplote. Po 24 hodinách vyberieme chlieb, a necháme ponorené kvasiť ďalej. Vďaka chlebu sú “kvašáky” po 3 dňoch pripravené na konzum.
TIPY, TRIKY A RADY
Po skončení procesu kvasenia je potrebné uhorky okamžite skonzumovať, alebo zastaviť proces kvasenia. Ideálne je preložiť kvašáky do dobre uzatvárateľnej fľaše, alebo boxu do chladničky, kde vydržia aj 3 týždne bez zmeny chute.
Fermentácia sa spustí aj bez chleba, ale doba na konzumáciu kvašákov sa predĺži na 7 dní.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Rýchlo kvasené uhorky sú príjemnou a osviežujúcou prílohou. Odporúčam vyskúšať – “iná chuť uhoriek“ ktorá vzniká mliečnym kvasením na rozdiel od sterilizovaných uhoriek v sladko-kyslom náleve má na trávenie dobré účinky. Tento recept je od mojej starej mamy. Pričom konzumoval sa aj nálev nazývaný “baršč”.
EXTRA VYBAVENIE
- súdok na nakladanie
Posledná aktualizácia receptúry: 08.01.2024