Kuracia basturma
ZOZNAM SUROVÍN
ZÁKLAD
- 2 kuracie prsia
- soľ
OBAĽOVACIE ZMES
- 1 PL mletej červenej sladkej papriky
- 1 PL pálivej papriky
- 1 PL údenej papriky
- 1 PL chamanu (info)
- 1 ČL mletého sušeného koriandru
- 1 ČL mletého čierneho korenia
- 1 PL sušeného cesnaku
- 100 ml portského vína
POSTUP PRÍPRAVY
Upravíme prsia tak, aby z nich netrčalo mäso. Do plastového boxu dáme na spodok soľ a na ňu uložíme umyté osušené kuracie prsia. Zasypeme soľou tak, aby boli prsia zakryté. Zatvoríme a necháme 48 hodín v chladničke presoľovať. Vyberieme, opláchneme, zabalíme do papierovej utierky a zaťažíme závažím 10 kg. Zaťažené necháme na plechu lisovať v chladničke ďalších 48 hodín. Cez prsia prevlečieme niť a zavesené sušíme na chladnom mieste 3 dni. Obalíme prsia obaľovacou zmesou, ktorá sa pripravuje deň pred jej použitím a znova ich zavesíme na 5 dní na chladnom mieste. Po tejto dobe ich konzumujeme.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Basturma, alebo aj pastirma, pastarma, pastourma, basdirma a basterma, je vysoko ochutené, na vzduchu sušené sušené hovädzie mäso (asi 21 dní), ktoré sa nachádza v kuchyniach Turecka, Arménska, Libanonu, Levanty, Azerbajdžanu, Bulharska, Egypta, Grécka, Iraku a Severného Macedónska. V našom prípade som použil kuracie prsia, ktorých príprava je oveľa kratšia.