Kulajda
ZOZNAM SUROVÍN
- 20 g sušených hríbov
- 300 ml vody
- 200 g čerstvých hríbov
- 3 PL masla
- 2 PL rastlinného oleja
- 3 PL hladkej múky T-530
- 1.5 l vývaru
- 400 g zemiakov
- 3 PL liehového octu 8%
- 1 PL kryštálového cukru
- 150 ml šľahačkovej smotany
- 4 vajcia
- čerstvý kôpor
POSTUP PRÍPRAVY
Namočíme aspoň 2 hodiny dopredu sušené hríby v 300 ml vody. Na masle a oleji orestujeme čerstvé hríby (5 minút), pridáme múku a pripravíme tmavú zásmažku. Na dvakrát ju zalejeme studeným vývarom (vodou) a pridáme zemiaky nakrájané na kocky s hranou 2 cm, nakrájané sušené hríby aj s vodou v ktorej sa máčali, osolíme a uvaríme do mäkka (asi 18 minút). Pridáme ocot, cukor, smotanu a varíme ďalšie 2 minúty. Opatrne vyklepeme do polievky vajíčka a povaríme už len 1 minútu. Stiahneme polievku z plameňa a pridáme nasekaný kôpor.
TIPY, TRIKY A RADY
Kto nemá rád vajíčka v polievke nepridá ich tam. Ostatní si pridajú pošírované vajíčko na vrch. Môžeme podávať aj s opečenými krutónmi z chleba.
Namiesto čerstvých lesných hríbov môžeme použiť aj šampiňóny. Pre správnu vôňu pridáme aj hubový bujón. Rovnako môžeme nahradiť šľahačku a ocot kyslou smotanou, alebo jogurtom.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Staročeská polievka s hríbmi na kyslo. Tradičná juhočeská sezónna polievka, ktorú sme začali variť počas nášho bývania v Českých Budějoviciach. Táto rýchla a celkom jednoduchá polievka vyzerá po naservírovaní a ozdobení na tanieri naozaj luxusne.
Posledná aktualizácia receptúry: 23.05.2024