Krvavnice
ZOZNAM SUROVÍN
- 1.5 kg bravčového bôčika
- 900 g bravčového pliecka (koleno)
- 10 rožkov
- 600 ml bravčovej krvi
- 2 cibule
- 150 g bravčovej masti
- 1.5 ČL mletého čierneho korenia
- 1 ČL mletého nového korenia
- 3 ČL sušenej majoránky
- 2 ČL mletého sušeného zázvoru
- 2 PL soli
- bravčové črevá kaliber 36/38
- podľa potreby ovar
POSTUP PRÍPRAVY
Predpríprava
Cibuľu nadrobno nakrájame a osmažíme do „zlatova“ na masti. Rožky (žemle) najlepšie staršie nakrájame na malé kocky. Ak máme len čerstvé pečivo, po nakrájaní ho necháme obschnúť. Črevá namočíme do vlažnej vody na 3 hodiny, premyjeme, nakrájame na 25 cm a jednu stranu uzatvoríme špilkou. Mäso si nakrájame na väčšie kocky. Pripravíme si krv buď čerstvú, alebo si namiešame zo sušenej v pomere 1:4 (150 g krvi + 450 ml vody).
Výroba zmesi a krvavníc
Mäso varíme v neosolenej vode asi 80 minút. Uvarené mäso zomelieme na doske č. 6. Žemle vložíme do nádoby a zalejeme bravčovou krvou a premiešame aby nasiakli všetku krv. K žemliam pridáme uvarené a vychladnuté zomleté mäso, soľ, upraženú cibuľu, a koreniny podľa popisu. Zamiešame a podľa potreby rozriedime ovarom. Pripravenou zmesou plníme premyté črevá. Po naplnení uzavrieme aj druhý koniec. Črevá nepreplňujeme, aby pri varení nepraskli. Dáme uvariť do ovaru s teplotou asi 90°C na 15 minút. Uvarené sú vtedy, keď po vpichu z nich nevyteká krv ale len masť. Uvarené vyberieme, schladíme v studenej vode a necháme vychladnúť.
EXTRA VYBAVENIE
- špilky
Posledná aktualizácia receptúry: 19.09.2023