Krvavnice

ZOZNAM SUROVÍN

SUROVINY NA 3 KG KRVAVNÍC
  • 1.5 kg bravčového bôčika
  • 900 g bravčového pliecka (koleno)
  • 10 rožkov
  • 600 ml bravčovej krvi
  • 2 cibule
  • 150 g bravčovej masti
  • 1.5 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ČL mletého nového korenia
  • 3 ČL sušenej majoránky
  • 2 ČL mletého sušeného zázvoru
  • 2 PL soli
  • bravčové črevá kaliber 36/38
  • podľa potreby ovar

POSTUP PRÍPRAVY

Predpríprava
Cibuľu nadrobno nakrájame a osmažíme do „zlatova“ na masti. Rožky (žemle) najlepšie staršie nakrájame na malé kocky. Ak máme len čerstvé pečivo, po nakrájaní ho necháme obschnúť. Črevá namočíme do vlažnej vody na 3 hodiny, premyjeme, nakrájame na 25 cm a jednu stranu uzatvoríme špilkou. Mäso si nakrájame na väčšie kocky. Pripravíme si krv buď čerstvú, alebo si namiešame zo sušenej v pomere 1:4 (150 g krvi + 450 ml vody).


Výroba zmesi a krvavníc
Mäso varíme v neosolenej vode asi 80 minút. Uvarené mäso zomelieme na doske č. 6. Žemle vložíme do nádoby a zalejeme bravčovou krvou a premiešame aby nasiakli všetku krv. K žemliam pridáme uvarené a vychladnuté zomleté mäso, soľ, upraženú cibuľu, a koreniny podľa popisu. Zamiešame a podľa potreby rozriedime ovarom. Pripravenou zmesou plníme premyté črevá. Po naplnení uzavrieme aj druhý koniec. Črevá nepreplňujeme, aby pri varení nepraskli. Dáme uvariť do ovaru s teplotou asi 90°C na 15 minút. Uvarené sú vtedy, keď po vpichu z nich nevyteká krv ale len masť. Uvarené vyberieme, schladíme v studenej vode a necháme vychladnúť.

EXTRA VYBAVENIE

  • špilky

Posledná aktualizácia receptúry: 19.09.2023


Hodnotenie autora 0