Burgunský králik

ZOZNAM SUROVÍN

  • 1 králik
  • 100 g hladkej múky T-530
  • olivový olej
  • 100 g údenej slaniny
  • 3 mrkvy
  • 150 g zeleru
  • 4 ks vavrinca (bobkový list)
  • 2 šalotky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 200 ml suchého červeného vína
  • 8 paradajok
  • 200 ml vody
  • čerstvý tymián
  • 100 g hnedých šampiňónov
  • 1 zväzok mladej cibuľky
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • ciabatta (alebo iné biele pečivo)

POSTUP PRÍPRAVY

Umytého a osušeného králika rozdelíme na menšie kúsky, osolíme a okoreníme. Diely zľahka obalíme v hladkej múke a vkladáme do tlakového hrnca s rozpáleným olejom. Za občasného obracania sprudka opekáme a postupne pridávame slaninu nakrájanú na kocky, mrkvu a zeler na menšie kúsky. Ochutíme bobkovým listom, prihodíme najemno nakrájanú šalotku a cesnak. Akonáhle je mäso so zeleninou orestované (asi 10 minút), podlejeme vínom a chvíľu povaríme (približne 3 minúty), aby sa z neho odparil alkohol. Potom pridáme sparené a olúpané paradajky a podľa potreby aj vriacu vodu. Premiešame a ochutíme soľou, čiernym korením a nasekaným tymianom. Pridáme na štvrtiny nakrájané šampiňóny, zatvoríme hrniec a po natlakovaní dusíme 25 minút a ďalších  5 minút necháme dojsť pod tlakom. 

TIPY, TRIKY A RADY

Duseného králika s omáčkou servírujeme do hlbokého taniera a posypeme nasekanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky. Podávame s chrumkavou opečenou ciabattou, alebo iným bielym pečivom.


Posledná aktualizácia receptúry: 17.12.2023


Hodnotenie autora 0