Burgunský králik
ZOZNAM SUROVÍN
- 1 králik
- 100 g hladkej múky T-530
- olivový olej
- 100 g údenej slaniny
- 3 mrkvy
- 150 g zeleru
- 4 ks vavrinca (bobkový list)
- 2 šalotky
- 4 strúčiky cesnaku
- 200 ml suchého červeného vína
- 8 paradajok
- 200 ml vody
- čerstvý tymián
- 100 g hnedých šampiňónov
- 1 zväzok mladej cibuľky
- soľ
- mleté čierne korenie
- ciabatta (alebo iné biele pečivo)
POSTUP PRÍPRAVY
Umytého a osušeného králika rozdelíme na menšie kúsky, osolíme a okoreníme. Diely zľahka obalíme v hladkej múke a vkladáme do tlakového hrnca s rozpáleným olejom. Za občasného obracania sprudka opekáme a postupne pridávame slaninu nakrájanú na kocky, mrkvu a zeler na menšie kúsky. Ochutíme bobkovým listom, prihodíme najemno nakrájanú šalotku a cesnak. Akonáhle je mäso so zeleninou orestované (asi 10 minút), podlejeme vínom a chvíľu povaríme (približne 3 minúty), aby sa z neho odparil alkohol. Potom pridáme sparené a olúpané paradajky a podľa potreby aj vriacu vodu. Premiešame a ochutíme soľou, čiernym korením a nasekaným tymianom. Pridáme na štvrtiny nakrájané šampiňóny, zatvoríme hrniec a po natlakovaní dusíme 25 minút a ďalších 5 minút necháme dojsť pod tlakom.
TIPY, TRIKY A RADY
Duseného králika s omáčkou servírujeme do hlbokého taniera a posypeme nasekanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky. Podávame s chrumkavou opečenou ciabattou, alebo iným bielym pečivom.
Posledná aktualizácia receptúry: 17.12.2023