Králik na Cideri

ZOZNAM SUROVÍN

  • 4 králičie stehna
  • 100 g slaniny
  • 2 PL bravčovej masti
  • 4 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL sušeného tymianu
  • 1 ČL sladkej mletej červenej papriky
  • soľ
  • 1 PL trstinového cukru
  • 1 PL kremžskej horčice
  • 500 ml cideru
  • 1/2 citróna
  • čerstvý tymian
  • mleté čierne korenie

POSTUP PRÍPRAVY

Králičie stehná prešpikujeme prúžkami slaniny a zvyšok nakrájame na kocky. Stehná osolíme, okoreníme a odložíme do misky. Rúru rozohrejeme na 200°C (horný a dolný ohrev).
Masť rozpustíme v hrnci (vhodnom do rúry) a orestujeme na nej slaninu a cibuľu do sklovita. Pridáme stehná a opekáme do zlatista (v tej chvíli by mala byť zlatistá aj cibuľa – asi 10 minút). Pridáme cesnak, tymian, papriku, soľ, korenie, cukor, horčicu a ešte asi 1 minútu za občasného premiešania restujeme. Následne zalejeme jablkovým ciderom. Privedieme k varu, priklopíme kastról a dáme do rúry na 90 minút dusiť. Občas prelejeme stehná šťavou a podľa potreby môžeme mierne podliať aj vodou.
Keď je mäso mäkké pridáme citrónovú šťavu, odklopíme a dopečieme kvôli farbe, ešte 10 minút. Podľa potreby môžeme prisoliť, prisladiť, pridať trochu cideru – výsledná chuť má byť sladkokyslá.

TIPY, TRIKY A RADY

Králičie stehná podávame na tanieri so zemiakovo jablkovou kašou, ktorú pripravíme tak, že uvaríme zemiaky a medzitým krátko orestujeme cesnak s najemno nakrájanými jablkami na masle. Tie po uvarení zemiakov spolu zmiešame a roztlačíme. Pridáme niečo “zelené” na vzhľad.


Posledná aktualizácia receptúry: 16.10.2023


Hodnotenie autora 0