Králik na Cideri
ZOZNAM SUROVÍN
- 4 králičie stehna
- 100 g slaniny
- 2 PL bravčovej masti
- 4 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 ČL sušeného tymianu
- 1 ČL sladkej mletej červenej papriky
- soľ
- 1 PL trstinového cukru
- 1 PL kremžskej horčice
- 500 ml cideru
- 1/2 citróna
- čerstvý tymian
- mleté čierne korenie
POSTUP PRÍPRAVY
Králičie stehná prešpikujeme prúžkami slaniny a zvyšok nakrájame na kocky. Stehná osolíme, okoreníme a odložíme do misky. Rúru rozohrejeme na 200°C (horný a dolný ohrev).
Masť rozpustíme v hrnci (vhodnom do rúry) a orestujeme na nej slaninu a cibuľu do sklovita. Pridáme stehná a opekáme do zlatista (v tej chvíli by mala byť zlatistá aj cibuľa – asi 10 minút). Pridáme cesnak, tymian, papriku, soľ, korenie, cukor, horčicu a ešte asi 1 minútu za občasného premiešania restujeme. Následne zalejeme jablkovým ciderom. Privedieme k varu, priklopíme kastról a dáme do rúry na 90 minút dusiť. Občas prelejeme stehná šťavou a podľa potreby môžeme mierne podliať aj vodou.
Keď je mäso mäkké pridáme citrónovú šťavu, odklopíme a dopečieme kvôli farbe, ešte 10 minút. Podľa potreby môžeme prisoliť, prisladiť, pridať trochu cideru – výsledná chuť má byť sladkokyslá.
TIPY, TRIKY A RADY
Králičie stehná podávame na tanieri so zemiakovo jablkovou kašou, ktorú pripravíme tak, že uvaríme zemiaky a medzitým krátko orestujeme cesnak s najemno nakrájanými jablkami na masle. Tie po uvarení zemiakov spolu zmiešame a roztlačíme. Pridáme niečo “zelené” na vzhľad.
Posledná aktualizácia receptúry: 16.10.2023