Králik Barbados
ZOZNAM SUROVÍN
MÄSOVÝ ZÁKLAD
- 1 králik (asi 1 kg)
- 1 ČL koriandru (voliteľne)
- 1 ČL rasce
- 1 ČL soli
- 1 PL mletej údenej červenej papriky
- 1 strúčik cesnaku
- 1 ČL čerstvej citrónovej kôry
- 2 PL citrónovej šťavy
- 2 ČL rastlinného oleja
ZELENINOVÝ ZÁKLAD
- 1 biela cibuľa
- 2 mrkvy
- 4 sušené paradajky
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 PL rastlinného oleja
- 0.5 ČL soli
- 0.5 ČL mletého čierneho korenia
- 1 PL masla
- 1 PL hladkej múky T-530
- 100 ml bieleho vína
- 500 ml vývaru
- rozmarín
- tymian
POSTUP PRÍPRAVY
Králika nakrájame na diely tak, aby mali približne rovnakú výšku (ideálne je použiť z králika len stehná a rebrá). V mažiari rozdrvíme, koriander, rascu, soľ a papriku, pridáme kôru z citróna, šťavu z citróna a olej. V koreniacej zmesi obalíme kúsky králika a v rozpálenom kastróle ho orestujeme z oboch strán dozlata s 2 PL oleja. Vyberieme králika z kastróla, očistíme ho a znova ho rozohrejeme. Pridáme 1 PL oleja a orestujeme cibuľu nasekanú na mesiačiky (3 minúty), pridáme cesnak nakrájaný na plátky a restujeme 1 minútu. Vložíme mrkvu nakrájanú na kolečka, nakrájané sušené paradajky, osolíme, okoreníme a restujeme 3 minúty. V strede panvice vytvoríme miesto kde pridáme maslo a zarestujeme na ňom múku (asi 1 minútu). Zmiešame všetky suroviny a deglazujeme bielym vínom. Dusíme, kým sa neodparí alkohol (1 minútu). Prilejeme vývar (najlepšie kurací), vložíme kúsky králika, pridáme snietku tymiánu a rozmarín. Prikryté privedieme k varu a zakryté vložíme na 90 minút vyhriatej rúry na 200°C (horný a dolný ohrev). Odkryjeme kastról a necháme ešte 10 minút dopiecť.
Vyberieme mäso z kastróla, omáčku nahrubo rozmixujeme ponorným tyčovým mixérom (mala by ostať priznaná mrkva i paradajky).
TIPY, TRIKY A RADY
Podávame so zemiakovým pyré a omáčkou vrátane zeleniny.
Posledná aktualizácia receptúry: 17.12.2023