Kolenový nárez
ZOZNAM SUROVÍN
ZÁKLAD
- 2.0 l mlieka
- 2.0 l vody
- 2 zadné bravčové kolená
- 200 g mrkvy
- 200 g cibule
- 5 ks vavrinca (bobkový list)
- 15 g soli
- 10 g čierneho korenia
PLNKA
- 20 g petržlenovej vňate
- 20 g sušených paradajok
- 30 g cesnaku
- 15 ml nálevu z uhoriek
POSTUP PRÍPRAVY
Do hrnca dáme vodu s mliekom, a vložíme do nej kolená zabalené v gáze. Varíme 30 minút a pridáme všetky ostatné suroviny základu a varíme na slabom plameni ďalšie 4 hodiny.
Vyberieme sáčok s kolenom z vývaru a po vychladnutí jemne vyberieme kosti, rozrežeme kožu a oddelíme ju od mäsa. Mäso natrháme (nadelíme) na väčšie kusy a primiešame vňať, nakrájané paradajky, pretlačený cesnak a nálev z uhoriek. Poriadne premiešame rukami.
Do formy (jánskeho skla) dáme potravinovú fóliu, na ňu položíme ako spodnú vrstvu kožu obrátenú mäsovou časťou hore, na kožu rozprestrieme zmes mäsa a prikryjeme opäť kožou z kolena otočenou mäsovou časťou dole. Zabalíme fóliu, zaťažíme povrch závažím s hmotnosťou 5 kg a necháme lisovať 10 hodín v chladničke.
TIPY, TRIKY A RADY
Do nárezu môžeme pre vytvorenie mozaiky pridať aj iné potraviny (olivy, uhorky a podobne). Podávame na opečenom chlebe (topinke).