Kolenový nárez

ZOZNAM SUROVÍN

ZÁKLAD

  • 2.0 l mlieka
  • 2.0 l vody
  • 2 zadné bravčové kolená
  • 200 g mrkvy
  • 200 g cibule
  • 5 ks vavrinca (bobkový list)
  • 15 g soli
  • 10 g čierneho korenia

PLNKA

  • 20 g petržlenovej vňate
  • 20 g sušených paradajok
  • 30 g cesnaku
  • 15 ml nálevu z uhoriek

POSTUP PRÍPRAVY

Do hrnca dáme vodu s mliekom, a vložíme do nej kolená zabalené v gáze. Varíme 30 minút a pridáme všetky ostatné suroviny základu a varíme na slabom plameni ďalšie 4 hodiny.
Vyberieme sáčok s kolenom z vývaru a po vychladnutí jemne vyberieme kosti, rozrežeme kožu a oddelíme ju od mäsa. Mäso natrháme (nadelíme) na väčšie kusy a primiešame vňať, nakrájané paradajky, pretlačený cesnak a nálev z uhoriek. Poriadne premiešame rukami.
Do formy (jánskeho skla) dáme potravinovú fóliu, na ňu položíme ako spodnú vrstvu kožu obrátenú mäsovou časťou hore, na kožu rozprestrieme zmes mäsa a prikryjeme opäť kožou z kolena otočenou mäsovou časťou dole. Zabalíme fóliu, zaťažíme povrch závažím s hmotnosťou 5 kg a necháme lisovať 10 hodín v chladničke.

TIPY, TRIKY A RADY

Do nárezu môžeme pre vytvorenie mozaiky pridať aj iné potraviny (olivy, uhorky a podobne). Podávame na opečenom chlebe (topinke).

Hodnotenie autora 0