Kimbap
ZOZNAM SUROVÍN
- 3 listy nori
- 2 šálky varenej ryže
- 80 g hovädzieho mäsa
- 1/2 mrkvy
- 1 nakladaná reďkovka (recept)
- 100 g špenátu
- 2 vajcia
- 2 strúčiky cesnaku
- sójová omáčka
- 2 ČL trstinového cukru
- soľ
- sezamový olej
- rastlinný olej
POSTUP PRÍPRAVY
Do horúcej (ohriatej) ryže vmiešame 0.5 ČL soli a 0.5 ČL sezamového oleja, premiešame a necháme vychladnúť.
Špenát blanšírujeme vo vriacej vode asi 1 minútu a necháme ho odkvapkať v sitku. Dáme ho do misky, pridáme 1 prelisovaný cesnak, 0.5 ČL soli a 0.5 ČL sezamového oleja. Poriadne premiešame a dáme bokom.
Mrkvu nakrájame na julienne, pridáme štipku soli a necháme pustiť šťavu aspoň 10 minút. Zohrejeme panvicu, pridáme trocha rastlinného oleja a mrkvu z ktorej sme vytlačili prebytočnú šťavu dusíme asi 1 minútu.
Mäso nakrájame na tenké rezance, vložíme do misky, pridáme sójovú omáčku, 1 strúčik cesnaku, trochu mletého čierneho korenia, trstinový cukor a 1 ČL sezamového oleja. Premiešame a necháme marinovať asi 20 minút. Po marinovaní mäso na troche rastlinného oleja rýchlo zarestujeme asi 5 minút.
Vajíčka v miske zmiešame so štipkou soli a vylejeme na omastenú nepriľnavú panvicu kde vytvoríme omeletu, ktorú postupne zrolujeme do rolky.
Reďkovku nakrájame na dlhé prúžky.
Po príprave náplne pristúpime k výrobe roliek. Na papier z riasy rozprestrieme ryžu, na ktorú postupne pridávame ostatné suroviny podľa vlastného výberu. Rolku zatočíme pomocou rohožky a nakrájame na hrúbku asi 1.5 cm.
TIPY, TRIKY A RADY
Podávame s omáčkou podľa chuti, a výberu. Kimbap odjakživa nepripravujem ako prvoplánový recept, ale ako využitie zostatkov po tom, čo sa neskonzumuje ryža. Plním ho všetkým, čo je práve po ruke, a čo aj farebne ladí oku. Toto je originálny recept, ale miesto mäsa zvyčajne používam na náplň spam (recept).
INFORMÁCIE O RECEPTE
Kimbap, alebo aj gimbap je populárne kórejské rýchle občerstvenie vyrobené z dusenej (varenej) bielej ryže a rôznych ďalších zložiek, zabalené v listoch zo sušených morských rias. Gimbap je v podstate ryžová roláda z morských rias vyrobená z gimu (z plátku sušenej morskej riasy) a bapu (ryže).
Podáva sa teplé v malých porciách. Kimbap sa často konzumuje na piknikoch, alebo vonkajších akciách, prípadne ako ľahký obed, podávaný s kimčchi (recept). Dalo by sa povedať, že sa jedná o kórejskú obdobu sushi.