Khinkali

ZOZNAM SUROVÍN

ZMES NA PLNENIE

  • 200 g hovädzieho mäsa
  • 1 menšia cibuľa
  • 1/4 čerstvej papriky
  • hrsť zelených bylín
  • 150 ml vody
  • 1 ČL soli

CESTO

  • 500 g hladkej múky T-530
  • 1x TAD soli
  • 250 ml vody

OMÁČKA

  • 3 žĺtky
  • 1 ČL plnotučnej horčice
  • 2 PL rastlinného oleja
  • 2 PL pochúťkovej smotany
  • 1 strúčik cesnaku
  • čierne korenie
  • soľ

POSTUP PRÍPRAVY

Z múky soli a vody vypracujeme cesto a necháme ho odstáť 60 minút prikryté v mise uložené do chladničky.

Cibuľu a papriku nakrájame veľmi najemno, mäso zomelieme na doske č. 3,5 a byliny (koriander, ligurček, petržlenová vňať, tymián) nasekáme. Všetky suroviny na zmes dôkladne premiešame a necháme odpočívať prikryté dokiaľ nebudeme plniť khinkali.

Odpočinuté esto dáme na dosku a rozvaľkáme ho na hrúbku asi 10 mm. Pohárom vykrojíme kruh, ktorý rozvaľkáme na hrúbku asi 5 mm. Cesto naplníme polievkovou lyžicou mäsovou zmesou. Upravíme do tvaru mešca, pričom prebytočnú stopku odtrhneme a použijeme na ďalší mešec.

V hrnci privedieme k varu mierne osolenú vodu a vhadzujeme do nej khinkali. Varíme asi 10 minút. Miešame, aby sa neprilepili ku dnu, alebo navzájom. Po tejto dobe vlejeme do hrnca studenú vodu aby sa proces varenia ukončil a vyberieme khinkali dierovanou naberačkou na tanier.

Suroviny na omáčku dáme do choppera, umixujeme a podávame ku khinkali.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Tradičné gruzínske jedlo Khinkali (xinkali, hinkali, chinkali) je veľmi lacné a preto sa podáva v každej Gruzínskej reštaurácii. Vyrába sa z kúskov cesta v tvare mešca, plnených mäsom, rybami, alebo zeleninou a korením. Gruzínci vravia, že musí byť použité jahňacie mäso aby sa to mohlo nazývať týmto názvom. Podáva sa samotné, alebo s omáčkami rôznych druhov. Konzumuje sa tak, že sa rukou chytí mešec za stopku, otočí sa širšou časťou hore, kúsok odhryzneme a vysrkneme štavu z vnútra a následne zjeme zbytok okrem stopky, tá sa nekonzumuje vraj to prináša nešťastie.


Posledná aktualizácia receptúry: 18.09.2023


Hodnotenie autora 0