Khinkali
ZOZNAM SUROVÍN
ZMES NA PLNENIE
- 200 g hovädzieho mäsa
- 1 menšia cibuľa
- 1/4 čerstvej papriky
- hrsť zelených bylín
- 150 ml vody
- 1 ČL soli
CESTO
- 500 g hladkej múky T-530
- 1x TAD soli
- 250 ml vody
OMÁČKA
- 3 žĺtky
- 1 ČL plnotučnej horčice
- 2 PL rastlinného oleja
- 2 PL pochúťkovej smotany
- 1 strúčik cesnaku
- čierne korenie
- soľ
POSTUP PRÍPRAVY
Z múky soli a vody vypracujeme cesto a necháme ho odstáť 60 minút prikryté v mise uložené do chladničky.
Cibuľu a papriku nakrájame veľmi najemno, mäso zomelieme na doske č. 3,5 a byliny (koriander, ligurček, petržlenová vňať, tymián) nasekáme. Všetky suroviny na zmes dôkladne premiešame a necháme odpočívať prikryté dokiaľ nebudeme plniť khinkali.
Odpočinuté esto dáme na dosku a rozvaľkáme ho na hrúbku asi 10 mm. Pohárom vykrojíme kruh, ktorý rozvaľkáme na hrúbku asi 5 mm. Cesto naplníme polievkovou lyžicou mäsovou zmesou. Upravíme do tvaru mešca, pričom prebytočnú stopku odtrhneme a použijeme na ďalší mešec.
V hrnci privedieme k varu mierne osolenú vodu a vhadzujeme do nej khinkali. Varíme asi 10 minút. Miešame, aby sa neprilepili ku dnu, alebo navzájom. Po tejto dobe vlejeme do hrnca studenú vodu aby sa proces varenia ukončil a vyberieme khinkali dierovanou naberačkou na tanier.
Suroviny na omáčku dáme do choppera, umixujeme a podávame ku khinkali.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Tradičné gruzínske jedlo Khinkali (xinkali, hinkali, chinkali) je veľmi lacné a preto sa podáva v každej Gruzínskej reštaurácii. Vyrába sa z kúskov cesta v tvare mešca, plnených mäsom, rybami, alebo zeleninou a korením. Gruzínci vravia, že musí byť použité jahňacie mäso aby sa to mohlo nazývať týmto názvom. Podáva sa samotné, alebo s omáčkami rôznych druhov. Konzumuje sa tak, že sa rukou chytí mešec za stopku, otočí sa širšou časťou hore, kúsok odhryzneme a vysrkneme štavu z vnútra a následne zjeme zbytok okrem stopky, tá sa nekonzumuje vraj to prináša nešťastie.
Posledná aktualizácia receptúry: 18.09.2023