Kefír

ZOZNAM SUROVÍN

  • 1.5 l plnotučného mlieka
  • 1x SMIDGEN kultúry Kefir31

POSTUP PRÍPRAVY

Príprava mlieka
Do hrnca s hrubým dnom vlejeme 1500 ml plnotučného mlieka a postavíme na stredný plameň. Pri dosiahnutí teploty 95°C odstavíme, vložíme do studeného vodného kúpeľa a schladíme na teplotu 30°C. Pridáme štartovaciu kultúru Kefir31 a kvalitne premiešame.


Fermentácia
Nalejeme do nádoby jogurtovača a zapneme ohrev na teplotu 30°C, na dobu 16 hodín.


Zrenie
Po tejto dobe vyberieme prelejeme do fliaš a premiestnime do chladničky na 24 hodín.

TIPY, TRIKY A RADY

Pred spotrebou si odložíme 6 PL kefíru na ďalšie použitie. Takto si z vlastných zásob môžeme pripraviť kefír 5 krát. Po tejto dobe budeme potrebovať novú kultúru. Chuťovo najkvalitnejší kefír sa vytvorí v chladničke po 72 hodinách.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Výroba kefíru je súčasťou tradície obyva­teľov Kau­kazu ale aj Tibetu. Pripravuje sa z kefírových zŕn, alebo z kultúry. Kefír je výživnou, ľahko stráviteľnou a lacnou potravinou, ktorá vyniká neuveriteľnými zdravotnými účinkami. Tento recept je na prípravu mliečneho kefíru zo sušenej kultúry.

EXTRA VYBAVENIE

  • regulovateľný jogurtovač
  • presné odmerky
  • mliekarenský teplomer

Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023


Hodnotenie autora 0