Kefír
ZOZNAM SUROVÍN
- 1.5 l plnotučného mlieka
- 1x SMIDGEN kultúry Kefir31
POSTUP PRÍPRAVY
Príprava mlieka
Do hrnca s hrubým dnom vlejeme 1500 ml plnotučného mlieka a postavíme na stredný plameň. Pri dosiahnutí teploty 95°C odstavíme, vložíme do studeného vodného kúpeľa a schladíme na teplotu 30°C. Pridáme štartovaciu kultúru Kefir31 a kvalitne premiešame.
Fermentácia
Nalejeme do nádoby jogurtovača a zapneme ohrev na teplotu 30°C, na dobu 16 hodín.
Zrenie
Po tejto dobe vyberieme prelejeme do fliaš a premiestnime do chladničky na 24 hodín.
TIPY, TRIKY A RADY
Pred spotrebou si odložíme 6 PL kefíru na ďalšie použitie. Takto si z vlastných zásob môžeme pripraviť kefír 5 krát. Po tejto dobe budeme potrebovať novú kultúru. Chuťovo najkvalitnejší kefír sa vytvorí v chladničke po 72 hodinách.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Výroba kefíru je súčasťou tradície obyvateľov Kaukazu ale aj Tibetu. Pripravuje sa z kefírových zŕn, alebo z kultúry. Kefír je výživnou, ľahko stráviteľnou a lacnou potravinou, ktorá vyniká neuveriteľnými zdravotnými účinkami. Tento recept je na prípravu mliečneho kefíru zo sušenej kultúry.
EXTRA VYBAVENIE
- regulovateľný jogurtovač
- presné odmerky
- mliekarenský teplomer
Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023