Kečup
ZOZNAM SUROVÍN
- 3.0 kg paradajok
- 4 PL sušenej cibule
- 2 ČL sušeného cesnaku
- 2 ČL plnotučnej horčice
- 80 g trstinového cukru
- 2 ČL soli
- 2 PL jablčného octu
- 2 lístky vavrinca (bobkový list)
- 8 ks celého čierneho korenia
- 4 ks celého nového korenia
- 4 klinčeky
- 1x PINCH mletej škorice
- 1x TAD cayenského korenia
POSTUP PRÍPRAVY
Príprava surovín
Paradajky, umyjeme, očistíme, orežeme od kazových častí a zbavíme šupky tak, že ich rozrežeme na polovicu a na veľkom strúhadle ich nastrúhame pritlačenou dlaňou. Nachystáme si zvlášť cukor a soľ, a zvlášť ostatné korenie.
Príprava základu
Do širokého kastróla dáme očistené nastrúhané paradajky, privedieme k varu a varíme asi 30 minút. Nezakrývame ! Do zmesi vsypeme cesnak a cibuľu, pridáme koreniny, horčicu a varíme odkryté ďalších 30 minút. Po uvarení prepasírujeme cez jemné sitko do iného hrnca tak, aby neprešli semienka z paradajok. Začneme ohrievať prepasirovanú šťavu a zredukujeme ju varením asi po dobu 30 minút. Občas premiešame. Nakoniec rozmixujeme zredukovanú zmes ponorným tyčovým mixérom (lepšie je nechať ju mierne vychladnúť a rozmixovať v stolovom mixéri). Mixovanie zabezpečí, že aj semienka, ktoré prepadli sitom sa rozdrvia a kečup bude jemný. Pridáme soľ a cukor. Dobre rozmiešame a prilejeme ocot.
Sterilizácia a skladovanie
Kečup privedieme opäť k varu, a po asi 2 minútach varu začneme plniť do fliaš. Otočíme hore dnom a necháme pozvoľna chladnúť. Vychladnuté fľaše s kečupom uskladníme v chladnej miestnosti (komore) kde vydržia do budúcej sezóny.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Tento recept je podľa starého postupu vylepšený tak, aby sa čo najviac chuťou podobal kečupu značky Hellmann’s. Zo základnej dávky uvedenej v recepte je možné pripraviť asi 750 ml kečupu.
EXTRA VYBAVENIE
- ponorný, alebo stolový mixér
Posledná aktualizácia receptúry: 18.10.2023