Karlovarské rožky
ZOZNAM SUROVÍN
- 200 ml vody
- 125 g tuku Hera
- 500 g hladkej múky T-530
- 71 ČL sušeného droždia (1/2 sáčku)
- 2 ČL sušeného mlieka
- 2 ČL kryštálového cukru
- 1 ČL soli
POSTUP PRÍPRAVY
Navážime suroviny podľa receptu a v poradí v akom sú uvedené ich vložíme do domácej pekárne. Zapneme program na kysnutie – program 13. Po skončení programu (75 minút) z nádoby vyberieme cesto a na doske ho rozdelíme na 12 častí z ktorých vytvarujeme bochníčky a tie necháme v teple pod utierkou dokysnúť aspoň 15 minút. Z každého bochníčka vyvaľkáme asi 3 mm hrubý ovál a stočíme ich napevno do tvaru rohlíka. Mierne ich ohneme a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme utierkou a v teple necháme podkysnúť 50 minút. Rozohrejeme si elektrickú rúru (horný a dolný ohrev) na 200°C a dole vložíme kastról s horúcou vodou. Pri vkladaní rohlíkov do rúry by mala voda v kastróle vrieť a vytvárať paru. Tesne pred vložením rožkov do rúry ich potrieme rozpustenou Herou. Pečieme 10 minút, vyberieme vodu a dopečieme ešte 12 minút.
TIPY, TRIKY A RADY
Časť kysnutia riešime v blízkosti radiátora, v lete sa doba podkysnutia vytvarovaných rožkov pri izbovej teplote predĺži až na 60 minút.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Rohlíky, ktoré si mnohí pamätajú už len z obdobia socializmu z “mliečnych desiat” na základnej škole. Recept je od starého normovača z pekárne.
Posledná aktualizácia receptúry: 22.01.2024