Tartaletky

ZOZNAM SUROVÍN

CESTO

  • 140 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • 210 g hladkej múky T-530
  • 2 vaječné žĺtky
  • 0.5 ČL citrónovej kôry
  • štipka soli

KARAMELOVÁ NÁPLŇ

  • 220 g kryštálového cukru
  • 100 g masla
  • 150 ml šľahačkovej smotany 33%
  • štipka soľ

GANACHE

  • 120 ml šľahačkovej smotany 33%
  • 120 g tmavej čokolády 52%
  • 50 g vlašských orechov

POSTUP PRÍPRAVY

Nasekáme si orechy na ozdobu. Nasucho ich opražíme na panvici dokiaľ nezačnú voňať.
Všetky sypké prísady na cesto vložíme do misy, premiešame, pridáme zmäknuté maslo a vajíčka. Ručne vypracujeme cesto. Necháme minimálne 1 hodinu odležať zakryté fóliou v chladničke (pokojne aj do druhého dňa). Cesto si vyberieme z chladničky a rozvaľkáme ho na pomúčenej doske na hrúbku 2-4 mm. Vykrajovačom si vyrežeme kolieska a vložíme ich do formičiek. Cesto pritlačíme k okrajom a dno prepicháme vidličkou. Pečieme v elektrickej rúre (horný a dolný ohrev) na 175°C po dobu asi 7-10 minút (košíčky by mali mať zlatú farbu). Upečené tartaletky vyklopíme a necháme vychladnúť.
Do vyššieho kastróla si nasypeme cukor, ktorý rozpustíme na karamel a pridáme maslo. Zamiešame a odstavíme z plameňa. Pridáme smotanu, vrátime na oheň a miešame až do prepojenia všetkých častí na hladkú kašu. Po rozmiešaní pridáme veľkú štipku soli, aby sme dosiahli správny chuťový efekt. Necháme vychladnúť.
Smotanu privedieme k varu, odstavíme a vsypeme do nej nalámanú čokoládu. Necháme chvíľu postáť a rozmiešame na hladký krém, ktorým budeme plniť košíčky.
Vychladnuté tartaletky naplníme karamelom asi do polovice (jedna polievková lyžica) a necháme vychladnúť v chladničke. Na vychladnutý karamel dáme ganache (asi jednu polievkovú lyžicu). Než ganache stuhne ozdobíme tartaletky orechmi.


Posledná aktualizácia receptúry: 14.12.2023


Hodnotenie autora 0