Kaiserky

ZOZNAM SUROVÍN

  • 230 ml vody
  • 100 ml mlieka
  • 2 ČL soli
  • 30 g masla
  • 500 g hladkej múky T-530
  • 1 ČL sušeného droždia (1/2 sáčku)
  • 2 ČL kryštálového cukru
  • sezamové a ľanové semienka (voliteľné)

POSTUP PRÍPRAVY

Do nádoby pekárne pridáme suroviny v množstvách a poradí v akom sú uvedené v zozname. Vložíme nádobu do pekárne, vyberieme si program na kysnuté cesta – program 13 a zapneme. Po vybratí (po 75 minútach) vykysnuté cesto rozdelíme na 10 bochníčkov, ktoré zľahka prehnetieme a v tvare bochníčkov ich prikryjeme utierkou a necháme odpočívať v teple 10 minút. Po tejto dobe vyváľame z bochníčkov placky veľkosti dezertného taniera a vytvarujeme žemle na spôsob kaiseriek. Vzorom dole ich opäť necháme podkysnúť v teple 30 minút. Zároveň si nahrejeme elektrickú rúru (horný a dolný ohrev) na 210°C s miskou vody v dolnej časti elektrickej rúry. Po nakysnutí poukladáme vzorom hore na plech žemle, výdatne ich potrieme vodou, posypeme semienkami (nie je podmienkou) a pečieme 20 minút, potom prepneme na dolný ohrev, vyberieme vodu a dopečieme ešte 5 minút.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Cisárska žemľa, alebo kaiserka je tradičné rakúske biele, hviezdicovo tvarované pečivo.


Posledná aktualizácia receptúry: 22.01.2024


Hodnotenie autora 0