Jaternice

ZOZNAM SUROVÍN

SUROVINY NA 3 KG JATERNÍC
  • 500 g ryže
  • 1.0 kg bravčového bôčika
  • 800 g bravčového orezu
  • 800 g bravčovej pečene
  • 100 g bravčovej masti
  • 200 g cibule
  • 20 g mletého čierneho korenia
  • 10 g drveného nového korenia
  • 1 PL sušenej majoránky
  • 1 ČL drvenej rasce
  • 70 g soli
  • bravčové črevá kaliber 36/38
  • podľa potreby ovar

POSTUP PRÍPRAVY

Predpríprava
Cibuľu nadrobno nakrájame a osmažíme do „zlatova“ na masti. Ryžu prepláchneme a necháme uschnúť. Črevá namočíme do vlažnej vody na 3 hodiny, premyjeme, nakrájame na dĺžku 25 cm a jednu stranu uzatvoríme špilkou. Nakrájame si na väčšie kocky bravčový orez (mastnejšie pliecko) a bôčik. Pečeň rozdelíme na dve časti.


Výroba zmesi a jaterníc
Do neosolenej vody dáme variť bôčik, orez a pečeň. Po 30 minútach pečeň vyberieme a necháme vychladnúť, ostatné mäso varíme ďalších 50 minút. Po uvarení bôčik a orez vyberieme necháme vychladnúť a následne mäso a bôčik pomelieme na doske č. 6 a pečeň na doske č. 4,5. Ryžu vložíme do varného sitka a varíme vo vývare po vybratí mäsa takmer domäkka asi 16 minút. Vyberieme ju prepláchneme v studenej vode a vývar si necháme na ováranie i na zriedenie jaternicovej zmesi. Do zmesi pridáme opraženú cibuľu s masťou, ryžu, mleté čierne i nové korenie, soľ, rascu a majoránku. Poriadne premiešame a necháme odstáť cca 60 minút, aby „prestúpili“ všetky chute. Podľa potreby zriedime vývarom. Pripravenou zmesou plníme premyté bravčové črevá a po naplnení ich uzatvoríme špilkou. Plníme jemne a nie veľa aby črevá pri ováraní nepraskli. Jaternice varíme vo vývare s teplotou 70°C, najlepšie v sieťke po dobu 25 minút. Po ovarení preložíme jaternice do misy so studenou vodou a necháme vychladnúť.

EXTRA VYBAVENIE

  • špilky
  • sieťka na varenie

Posledná aktualizácia receptúry: 19.09.2023


Hodnotenie autora 0