Jaternice
ZOZNAM SUROVÍN
- 500 g ryže
- 1.0 kg bravčového bôčika
- 800 g bravčového orezu
- 800 g bravčovej pečene
- 100 g bravčovej masti
- 200 g cibule
- 20 g mletého čierneho korenia
- 10 g drveného nového korenia
- 1 PL sušenej majoránky
- 1 ČL drvenej rasce
- 70 g soli
- bravčové črevá kaliber 36/38
- podľa potreby ovar
POSTUP PRÍPRAVY
Predpríprava
Cibuľu nadrobno nakrájame a osmažíme do „zlatova“ na masti. Ryžu prepláchneme a necháme uschnúť. Črevá namočíme do vlažnej vody na 3 hodiny, premyjeme, nakrájame na dĺžku 25 cm a jednu stranu uzatvoríme špilkou. Nakrájame si na väčšie kocky bravčový orez (mastnejšie pliecko) a bôčik. Pečeň rozdelíme na dve časti.
Výroba zmesi a jaterníc
Do neosolenej vody dáme variť bôčik, orez a pečeň. Po 30 minútach pečeň vyberieme a necháme vychladnúť, ostatné mäso varíme ďalších 50 minút. Po uvarení bôčik a orez vyberieme necháme vychladnúť a následne mäso a bôčik pomelieme na doske č. 6 a pečeň na doske č. 4,5. Ryžu vložíme do varného sitka a varíme vo vývare po vybratí mäsa takmer domäkka asi 16 minút. Vyberieme ju prepláchneme v studenej vode a vývar si necháme na ováranie i na zriedenie jaternicovej zmesi. Do zmesi pridáme opraženú cibuľu s masťou, ryžu, mleté čierne i nové korenie, soľ, rascu a majoránku. Poriadne premiešame a necháme odstáť cca 60 minút, aby „prestúpili“ všetky chute. Podľa potreby zriedime vývarom. Pripravenou zmesou plníme premyté bravčové črevá a po naplnení ich uzatvoríme špilkou. Plníme jemne a nie veľa aby črevá pri ováraní nepraskli. Jaternice varíme vo vývare s teplotou 70°C, najlepšie v sieťke po dobu 25 minút. Po ovarení preložíme jaternice do misy so studenou vodou a necháme vychladnúť.
EXTRA VYBAVENIE
- špilky
- sieťka na varenie
Posledná aktualizácia receptúry: 19.09.2023