Jacket potatoes
ZOZNAM SUROVÍN
- 6 zemiakov
- 6 šampiónov
- 1 strúčik cesnaku
- 1 chillie paprička
- 100 g syra Cheddar
- 150 ml sterilizovanej červenej fazule
- 200 ml paradajkového pretlaku
- 1 ČL kryštálového cukru
- 2 kvapky tekutého dymu
- 1x TAD cayenskej papriky
- 2 zelené cibuľky
- 150 g masla
- 3 PL olivového oleja
- soľ
- mleté čierne korenie
- 6 ČL jogurtu (voliteľne)
POSTUP PRÍPRAVY
Vyhrejeme elektrickú rúru na 210°C (horný a dolný ohrev). Veľké zemiaky umyjeme, potrieme olivovým olejom, osolíme a zabalíme do alobalu. Nastrúhame syr a mrkvu na veľkom strúhadle.
Zemiaky vložíme do vyhriatej rúry na plechu a pečieme ich asi 1 hodinu. Zatiaľ pripravíme pikantnú omáčku. Na panvicu dáme trocha olivového oleja, zahrejeme ho a pridáme nakrájané šampiňóny, nastrúhanú mrkvu a restujeme 3 minúty. Pridáme nakrájanú cibuľku, chillie papričku a cesnak. Veľmi krátko restujeme (asi 1 minútu) a pridáme cayenskú papriku. Prilejeme fazuľu vrátane nálevu, paradajkový pretlak, cukor, soľ a čierne korenie. Prehrejeme asi 3 minúty. Odstavíme z plameňa a kvapneme tekutý dym. Premiešame a necháme pod prikrývkou odpočívať. Upečené zemiaky vyberieme prepneme elektrickú rúru na gril. Zemiaky vybalíme z alobalu a prekrojíme ich na štvrtiny tak, aby sa jednotlivé časti neoddelili. Naložíme na nich maslo, posypeme syrom a dáme ich pod gril (veľký gril) nastavenom na teplotu 180°C zapiecť kým sa syr nezačne roztekať.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Pečené plnené zemiaky ako rýchle, lacné a chutné hlavné jedlo obľúbené u všetkých generácii Angličanov. Na tanier dáme fazuľovú omáčku, do nej položíme zemiak, posypeme nasekanými pierkami zelenej cibuľky (alebo pažítkou), pridáme pár fazulí, nasekanú chillie papričku, 1 ČL masla a 1 ČL jogurtu.
Posledná aktualizácia receptúry: 19.02.2024