Jacket potatoes

ZOZNAM SUROVÍN

  • 6 zemiakov
  • 6 šampiónov
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 chillie paprička
  • 100 g syra Cheddar
  • 150 ml sterilizovanej červenej fazule
  • 200 ml paradajkového pretlaku
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 2 kvapky tekutého dymu
  • 1x TAD cayenskej papriky
  • 2 zelené cibuľky
  • 150 g masla
  • 3 PL olivového oleja
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 6 ČL jogurtu (voliteľne)

POSTUP PRÍPRAVY

Vyhrejeme elektrickú rúru na 210°C (horný a dolný ohrev). Veľké zemiaky umyjeme, potrieme olivovým olejom, osolíme a zabalíme do alobalu. Nastrúhame syr a mrkvu na veľkom strúhadle.

Zemiaky vložíme do vyhriatej rúry na plechu a pečieme ich asi 1 hodinu. Zatiaľ pripravíme pikantnú omáčku. Na panvicu dáme trocha olivového oleja, zahrejeme ho a pridáme nakrájané šampiňóny, nastrúhanú mrkvu a restujeme 3 minúty. Pridáme nakrájanú cibuľku, chillie papričku a cesnak. Veľmi krátko restujeme (asi 1 minútu) a pridáme cayenskú papriku. Prilejeme fazuľu vrátane nálevu, paradajkový pretlak, cukor, soľ a čierne korenie. Prehrejeme asi 3 minúty. Odstavíme z plameňa a kvapneme tekutý dym. Premiešame a necháme pod prikrývkou odpočívať. Upečené zemiaky vyberieme prepneme elektrickú rúru na gril. Zemiaky vybalíme z alobalu a prekrojíme ich na štvrtiny tak, aby sa jednotlivé časti neoddelili. Naložíme na nich maslo, posypeme syrom a dáme ich pod gril (veľký gril) nastavenom na teplotu 180°C zapiecť kým sa syr nezačne roztekať.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Pečené plnené zemiaky ako rýchle, lacné a chutné hlavné jedlo obľúbené u všetkých generácii Angličanov. Na tanier dáme fazuľovú omáčku, do nej položíme zemiak, posypeme nasekanými pierkami zelenej cibuľky (alebo pažítkou), pridáme pár fazulí, nasekanú chillie papričku, 1 ČL masla a 1 ČL jogurtu.


Posledná aktualizácia receptúry: 19.02.2024


Hodnotenie autora 3.5