Pudingová štrúdľa

ZOZNAM SUROVÍN

CESTO

  • 300 g hladké múky T-530
  • 200 ml vlažnej vody
  • 50 ml rastlinného oleja
  • štipka soli

NÁPLŇ

  • 100 g masla
  • 50 g strúhanky
  • 400 g jabĺk
  • 100 g vlašských orechov
  • 50 g kryštálového cukru
  • 1 ČL rumu
  • 1 ČL mletej škorice
  • 20 g hrozienok
  • citrónová šťava
  • 1 balenie Zlatého klasu
  • 200 ml mlieka
  • 20 g vanilkového cukru

POSTUP PRÍPRAVY

Do misy vsypeme múku, pridáme vodu a olej a zarobíme cesto. Rozdelíme na dve časti a vypracujeme bochníčky, ktoré preložíme na tanier s olejom. Cesto polejeme olejom, zakryjeme fóliou a vložíme na 8 hodín do chladničky.
Na ťahanie cesta potrebujeme vyvýšený podstavec (veľkú drevenú dosku, alebo bude úplne stačiť menší stolček) a utierku. Takto pripravenú pracovnú plochu posypeme dostatočným množstvom múky, položíme na ňu cesto, ktoré opäť posypeme múkou a trochu rozvaľkáme valčekom. Najprv ťaháme cesto dlaňami, potom vyťahujeme na pracovnej ploche, až získame požadovanú veľkosť a hrúbku.

Cesto pokvapkáme maslom, tretinu posypeme opraženou strúhankou, na ktorú poukladáme olúpané a na plátky nakrájané jablká ochutené cukrom, rumom, škoricou a citrónovou šťavou. Môžeme pridať aj hrozienka a orechy.
Na vrch rozprestrieme hustý vychladnutý krém, ktorý pripravíme z mlieka, zlatého klasu a vanilkového cukru.
Pomocou utierky cesto zrolujeme, okraj potrieme maslom a zlepíme. Pomocou utierky preložíme štrúdľu na vymastený plech, potrieme maslom a pečieme v rúre predohriatej na 180°C (horný a dolný ohrev) 30 minút.


Posledná aktualizácia receptúry: 14.12.2023


Hodnotenie autora 0