Istambulský vývar

ZOZNAM SUROVÍN

  • 2 slepačie stehná
  • 4 PL rastlinného oleja
  • 1 cibuľa
  • 1 červená paprika
  • 2 mrkvy
  • 2 PL hladkej múky T-530
  • 1 ČL sušeného cesnaku
  • 0.5 ČL kardamónu
  • 500 ml vývaru
  • 1.0 l vody
  • 50 g rezancov
  • petržlenová vňať
  • 200 ml cíceru
  • 1 ČL soli

POSTUP PRÍPRAVY

V tlakovom hrnci uvaríme sliepku domäkka, vyberieme mäso a necháme vychladnúť. Do hrnca dáme olej, orestujeme najemno nasekanú malú cibuľu, pridáme na malé kocky nakrájanú papriku a ďalej restujeme. Pridáme nahrubo nastrúhanú mrkvu a pokračujeme v smažení. Pridáme múku a zarestujeme ju. Keď je múka hotová (asi 2 minúty), pridáme cesnak, kardamon, kurací vývar s vodou a premiešame. Privedieme k varu, pridáme nasekané mäso z uvarených stehien, cícer a petržlenovú vňať. Po zavretí pridáme cestoviny (ideálna je napríklad slovenská ryža, alebo tarhoňa), soľ a premiešame. Prikryjeme a varíme 7 minút na miernom ohni. Ak je konzistencia príliš hustá, môžeme pridať vodu.

TIPY, TRIKY A RADY

Ak si mäso i vývar pripravíme vopred, jedná sa o veľmi “rýchlu” a sýtu polievku. Zvyčajne ju pripravujeme po tom, čo “upracem” na dvore nejakú sliepku. Jednako sa dostávam ku klasike našich materí na východe a pripravím veľmi silný a kvalitný bujón, prichystám si mäso na ostro-kyslú polievku (recept) a ešte zvýši aj na obed – mäso, zemiaky na červeno a plnka (recept). K každom prípade staršie sliepky majú veľmi tuhé mäso a preto varíme sliepku v tlakovom hrnci 180 minút !

INFORMÁCIE O RECEPTE

Hustá turecká hydinovo-zeleninová polievka s nádychom orientu, ktorá môže byť odpoveďou na iný spôsob úpravy slepačieho mäsa, ako je klasický vývar.


Posledná aktualizácia receptúry: 23.02.2024


Hodnotenie autora 3.5