Írska klobása
ZOZNAM SUROVÍN
- 1.5 kg bravčového bôčika
- 1.2 kg králičieho mäsa
- 50 ml bieleho vína
- 50 g mletej červenej sladkej papriky
- 7 g mletej červenej údenej papriky
- 3 g cayenskej papriky
- 2 g mletého čierneho korenia
- 3 g drvenej rasce
- 2 g sušeného zázvoru
- 55 g soli
- 4 strúčiky cesnaku
- 200 ml vody
- bravčové črevá kaliber 30/32
POSTUP PRÍPRAVY
Predpríprava
Obidve mäsá necháme poriadne vychladnúť (aspoň 2 hodiny v chladničke), nakrájame ich na kocky s hranou 3 cm a zomelieme bravčové na doske č. 8 a králičie na doske č. 4,5. Pridáme všetky ingrediencie okrem vody a kvalitne premiešame. Zakryjeme fóliou a odložíme naspäť do chladu na 12 hodín, aby chute prestúpili v celej zmesi.
Príprava
Zmes vyberieme, znova premiešame a podľa potreby pridáme vodu. Vložíme zmes do narážačky a naplníme bravčové premyté črevá bez vzduchových bublín (podľa potreby poprepichujeme ihlou). Po naplnení čriev a zatočení klobás do slimáka si otáčaním vytvarujeme klobásy požadovanej dĺžky (asi 20 cm dlhé). Zavesíme klobásy na tyč a necháme ich pri izbovej teplote 2 hodiny oschnúť pred vložením do elektrickej rúry. Tú vyhrejeme na 75°C a zasušíme klobásu v trvaní 50 minút. Klobásy dáme do udiarne a studeným dymom (25°C) ich údime asi 6 hodín. Po zaúdení necháme v udiarni vychladnúť a uložíme v komore na ďalšie sušenie i konzum.
EXTRA VYBAVENIE
- udiareň s dymboxom