Huspenina

ZOZNAM SUROVÍN

  • 1 ks bravčového zadného kolena
  • 2 ks bravčových nožičiek
  • 300 g bravčových koží
  • 4.0 l vody
  • 0.5 ČL mletého čierneho korenia
  • 0.5 ČL nového celého korenia
  • 3 ks vavrinca (bobkový list)
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 50 g zeleru
  • 2 ks cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL soli
  • 1 PL liehového octu 8%
  • 3 vajcia

POSTUP PRÍPRAVY

Príprava
Koleno, rozseknutú nožičku a kože necháme v studenej vode 30 minút odmočiť. Následne umyjeme, očistíme, vložíme do vriacej vody kde ich necháme 10 minút povariť.


Varenie
Do veľkého hrnca dáme obvarené mäso i kože a zalejeme studenou vodou, aby boli ponorené. Pridáme celé čierne korenie, nové korenie, bobkový list a soľ. Varíme na miernom plameni niekde okolo teploty 95-98°C. Počas tiahnutia vývaru uvaríme vajíčka natvrdo a olúpeme ich. Priebežne odstraňujeme z kolena penu. Po 3 hodinách varenia pridáme očistený cesnak, cibuľu a koreňovú zeleninu. Pridáme ocot aby sa vývar vyčistil a povaríme ešte 30 minút. Podľa potreby dosolíme. Uvarené koleno, nožičku, kože vyberieme a necháme vychladnúť. Pooberáme mäso a spolu s kožami nakrájame na menšie kúsky. Uvarenú zeleninu tiež nakrájame. Do misiek (formičiek) rozvrstvíme nakrájané vajíčko, mäso, zeleninu a zalejeme precedeným vývarom. Na chladnom mieste necháme vychladnúť a stuhnúť.

TIPY, TRIKY A RADY

Do huspeniny je možné pridať aj inú sterilizovanú, alebo čerstvú uvarenú zeleninu a strukoviny podľa chuti. Podávame s chlebom vyklopené na tanierik ozdobené cibuľovým šalátom, alebo ozdobené cibuľou, okorenené, posypané paprikou a poliate octom.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Huspenina, aspik, alebo rusky chaladec (recept je od ruského šéfkuchára) znamená vždy “chlapskú” lahôdku, ku ktorej parí čerstvý chlieb a dobre vychladené pivo.


Posledná aktualizácia receptúry: 06.03.2024


Hodnotenie autora 4.7