Hubové orzotto

ZOZNAM SUROVÍN

  • 200 g krúp č. 7
  • 700 ml vývaru
  • 3 PL olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 70 ml bieleho vína
  • 60 g hrášku
  • 100 g lesných hríbov
  • 2 g citrónovej kôry
  • 50 g masla
  • 80 g syra Parmezán
  • soľ
  • mleté čierne korenie

POSTUP PRÍPRAVY

Krúpy namočíme na 120 minút, potom ich prepláchneme a necháme uschnúť. Pripravíme si zeleninový vývar. Na olivovom oleji orestujeme jemne nasekanú cibuľu. Prisypeme obschnuté krúpy a premiešame, aby sa obalili v tuku. Krátko restujeme, kým krúpy nezačnú „syčať“. Potom prilejeme víno a varíme 2 minúty kým sa nevyvarí alkohol. Prilejeme horúci vývar, jemne osolíme a krúpy varíme za občasného miešania do doby kým sa nevyvarí takmer celý vývar asi 40 minút. Následne pridáme prelisovaný cesnak, hríby a hrášok a krúpy dovaríme do mäkka. Keď je orzotto hotové (krúpy vypijú všetok vývar), primiešame do hrnca maslo, väčšinu strúhaného Parmezánu a strúhanú kôru z citróna. Dobre premiešame, prípadne ešte dochutíme soľou a čiernym korením, stiahneme zo sporáka, prikryjeme pokrievkou a necháme 2 minúty odležať, aby sa všetky chute prepojili.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Jedlo podobné rizotu, vyrobené z jačmeňa – špecialita Benátok.

Podávame teplé s nastrúhaným Parmezánom, posypané čerstvou nakrájanou vňatkou petržlenu a preliate olivovým olejom. Farebne si to môžeme podľa vlastného uváženia doladiť zeleninou aj bylinkami, ktoré máme k dispozícii. Do orzotta môžeme pridať aj inú zeleninu ako napríklad zelenú fazuľku, brokolicu, špargľu, špenát, cuketu, alebo sušené rajčiny.


Posledná aktualizácia receptúry: 19.02.2024


Hodnotenie autora 2.9