Hubová máčanka
ZOZNAM SUROVÍN
- 300 ml kapustovej šťavy
- 60 g cibule
- 2 PL bravčovej masti
- 700 ml vývaru
- 10 g cesnaku
- 3 PL hladkej múky T-530
- 20 g sušených hríbov
- 200 ml vody
- 200 ml šľahačkovej smotany
- 100 g slaniny (voliteľne)
- mletá červená sladká paprika
- mletá rasca
- soľ
- čerstvá pažítka (voliteľne)
POSTUP PRÍPRAVY
Nasucho orestujeme múku (3 minúty). Namočíme sušené hríby na 120 minút do 300 ml vody.
Na masti osmažíme najemno nakrájanú cibuľu, vlejeme vývar, šťavu z kyslej kapusty, pridáme nakrájané namočené sušené hríby vrátane vody v ktorej sa močili, soľ, korenie, rascu, papriku, cesnak narezaný na plátky, a ak máme, tak trocha kože z údenej slaniny. Spolu varíme asi 50 minút na miernom ohni. V čase varenia do 200 ml vody namočíme hladkú múku, ktorú sme predtým nasucho orestovali. Múku pridávame podľa konzistencie do vývaru za stáleho miešania po uvarení polievky. Pred dovarením pridáme smotanu a zjemnime tak výrazne jej chuť.
Na tanier, alebo misku naberieme máčanku posypeme orestovanou slaninou nakrájanou na malé kocky a pažítkou. Pripravená máčanka sa podáva s chlebom, alebo s hrubými lokšami. Niekedy sa zvykli k máčanke podávať aj zemiaky uvarené v šupke nakrájané na plátky.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Hubová máčanka, alebo len mačanka je jedlo pochádzajúce zo severovýchodného Slovenska, ktoré však v rôznych obmenách nájdete aj v ďalších regiónoch. Je to staré ľudové jedlo Rusínov. Zahusťuje sa múkou, niekde sa používa sladká a inde zase kyslá smotana. Tento recept mám od svojej starej mamy a je vhodný na prípravu v zime. V období zberu hríbov sa miesto sušených hríbov pridávajú čerstvé hríby (150-200 g na základný recept). Chuť je oveľa intenzívnejšia, polievka je jemne mazľavá a určite sýtejšia. Originál recept je bez smotany.
Posledná aktualizácia receptúry: 12.02.2024